Русија и Украјина се боре за скитско злато у Холандији

18-12-2016 11:08:57 | | / vostok.rs |

Холандски суд је пресудио да се Украјини испоруче музејски експонати од скитског злата који су задржани у Амстердаму. У Холандију су однети са Крима на изложбу, а Крим се у току изложбе сјединио са Русијом. Москва се залаже да злато буде враћено тамо одакле је узето, тј. на Крим, који сада припада Русији.


Скитско злато неће бити враћено на Крим, него ће бити испоручено Украјини. То је 14. децембра одлучио окружни суд Амстердама. До колизије у вези са припадношћу 500 експоната од скитског злата пронађених на територији Крима дошло је у марту 2014. године, када се Крим сјединио са Русијом.

Месец дана раније, у фебруару 2014. године, експонати су послати у амстердамски музеј „Алард Пирсон“ (Allard Pierson Museum). Изложба „Крим – златно острво на Црном мору“ организована је уз учешће четири музеја са Крима и једног из Кијева. Тада је Кримско полуострво још увек било у саставу Украјине. На изложби су приказани експонати – оружје, скулптуре и украси – из периода од 6. века пре нове ере до 7. века нове ере.

Процењује се да само осигурање за ове експонате вреди преко милион евра. Музеји Крима, који је сада под јурисдикцијом Русије, траже да им се врати узурпирана колекција, док Министарство културе Украјине захтева да се експонати предају Кијеву.

Русија незадовољна одлуком


Холандски суд је прокоментарисао своју одлуку тако што обе стране претендују на ову колекцију, али Холандија треба да је врати Украјини, где ће локални суд размотрити претензије Русије. Русија није задовољна таквом одлуком.

„Споразуми [о одржавању изложбе] склопљени су са кримским музејима, а не са државом Украјином“, изјавио је Георгиј Мурадов, заменик председника кримске владе. „То није урађено по линији државе, него по линији конкретних музеја“. Мурадов сматра да Холандија мора да врати скитско злато кримским музејима, одакле је оно и узето, независно од тога под чијом су они јурисдикцијом.

Председница Савета Федерације (горњег дома руског парламента) Валентина Матвијенко сматра да је случај са скитским златом опасан преседан. Због сличних случајева „музеји целог света ће престати да шаљу своје колекције на изложбе у иностранство“, изјавила је она, а преноси агенција „РИА Новости“.

Вратити одакле је узето


Директор Ермитажа Михаил Пиотровски такође жали због одлуке коју је донео суд Амстердама. Он наводи врло једноставан аргумент: „Ствари из музеја Крима треба да се налазе у музејима Крима“. Шеф Ермитажа је објаснио да су предмети од скитског злата пронађени на територији Крима и део су културе и историје људи који живе на Криму.

Са друге стране, директорка музеја Московског кремља Јелена Гагарина подржала је одлуку амстердамског суда. „Предмети су извезени са територије Украјине и припадали су Украјини као држави“, истакла је Гагарина. Она је подсетила да је музејски фонд у власништву државе, а не појединих музеја и ризница, и због тога одлука Холандије да се експонати врате Украјини делује логично.

Судски процес ће потрајати


Древно скитско злато ће остати у Амстердаму још три месеца, док не истекне рок за подношење жалбе. Адвокат Анастасија Сивицка, која на амстердамском суду представља кримске музеје, већ је најавила да ће жалба бити поднета. Нови судски процес може трајати годину дана, па и дуже, рекла је Сивицка.

Министарство културе РФ је категорично: „Одлуком суда Амстердама да се скитско злато преда Украјини крше се норме међународног права и принципи гостовања експоната у другим музејима. Музејски предмети треба да буду враћени на Крим, где су и пронађени и где су чувани деценијама“, истакнуто је у саопштењу које је објавило руско министарство.

Олег Јегоров, Руска реч