ПУТИН: Русија јача од сваког потенцијалног агресора

22-12-2016 07:14:05 | | / vostok.rs |


Русија је у овом тренутку јача од сваког потенцијалног агресора, али не смемо да се опустимо, рекао је руски председник Владимир Путин на седници колегијума Министарства одбране.

„Може се са сигурношћу рећи: ми смо сада јачи од сваког потенцијалног агресора“, рекао је Путин.

Притом, он је нагласио да се не треба ни на тренутак опустити. „Желим да скренем вашу пажњу на то да би, ако бисмо себи дозволили да се на минут опустимо, дозволимо макар један значајан прекид модернизације војске и флоте, обуке снага, ситуација могла брзо да се промени“, додао је он, нагласивши да Русија чак то не би успела ни да примети. Путин је саопштио да стање нуклеарне тријаде Русије остаје на одговарајућем нивоу, али да је потребно да се она даље усавршава.

„На одговарајућем нивоу остаје нуклеарна тријада која игра кључну улогу у очувању стратешког паритета“, констатовао је руски председник. Руски председник је нагласио да стратешку ненуклеарну снагу Русије треба подићи на виши ниво. Он је затражио да се ради на развоју ракетног потенцијала који би гарантовано могао да се супротстави системима ПВО. Изненадне провере борбене готовости Оружаних снага Русије потврдиле су могућност оперативног пребацивања снага на велика растојања за најкраће време, изјавио је руски председник Владимир Путин. „Потенцијал руских Оружаних снага је прошао проверу на отпорност у борби против међународног тероризма у Сирији. Сиријска војска је добила значајну подршку, захваљујући којој је извела низ успешних операција против милитаната“, рекао је руски председник.

Искуство употребе руског оружја у Сирији отвара нове могућности за развој војно-техничке сарадње, потребно је то максимално искористити, рекао је он и додао: „Знамо какав интерес показују партнери према савременом руском оружју“.

Путин је изјавио да Министарство одбране Русије треба да се усредсреди на обезбеђивање равнотеже у свим родовима војске и на развој високопрецизног оружја. Он је додао да треба пратити све промене у равнотежи војно-политичке ситуације, посебно у близини руских граница.

Искра