Операција Ваздушно-космичких снага Русије спречила распад Сирије

22-12-2016 07:48:07 | | / vostok.rs |


Операција Ваздушно-космичких снага Русије спречила је распад Сирије, оружје је положило девет хиљада милитаната, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу на састанку колегијума руског Министарства одбране.

„Спречен је распад сиријске државе, прекинут ланац ’обојених револуција‘ на Блиском истоку и у Африци, покренут процес решавања кризе и помирења зараћених страна. Режиму прекида ватре се прикључило 1.074 насеља са око 3 милиона становника, док је 9.000 милитаната положило оружје“, рекао је руски министар одбране.

Ваздушно-космичке снаге Русије су током операција у Сирији ликвидирале 35.000 милитаната, саопштио је Сергеј Шојгу. Руска авијација је током операција у Сирији извела 18.800 налета, нанела 71.000 удара по објектима терориста, саопштио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

Шојгу је саопштио да је Русија неутралисала могуће претње од америчких крстарећих ракета „томахавк“ дуж својих граница. Он је додао да су током ове године Ваздушно-космичке снаге Русије добиле 139 савремених летелица, а четири противваздушна пука су добила системе С-400 „тријумф“, саопштио је он. Шојгу је изјавио да је Северноатлантска алијанса уместо заједничке борбе против тероризма прогласила Русију за главну претњу и да повећава војни потенцијал у близини руских граница.

„Уместо обједињавања напора у борби против светског зла — тероризма — НАТО је прогласио Русију главном претњом и наставља да повећава свој војни потенцијал поред наших граница“, изјавио је Шојгу на седници колегијума Министарства одбране Русије.

„Под тим изговором, буџет земаља Северноатлантске алијансе, који је износио 918 милијарди долара, увећан је за 26 милијарди долара. Руководство НАТО-а је донело одлуку да наредне године на Балтику и у Пољској распореди 4 батаљона и тактичке групе, а да на територији неколико земаља Источне Европе распореди тенковску бригаду америчких копнених снага“, рекао је руски министар одбране.

Он је изјавио да је НАТО последњих година интензивирао извиђачку делатност око Русије. За последњих 10 година укупан број извиђачких летова у близини руских граница порастао је три пут, а непосредно код западне границе осам пута. „У поређењу са 1990-им, годинама оваквих летова је годишње било 107, а 2000 — 398, ове године — 852“, нагласио је министар. Према његовим речима, то је натерало Русију да за 61 одсто повећа број полетања ловаца, како се не би дозволило нарушавање ваздушног простора те земље на Балтику, у Црном мору и на Арктику.