Кирби оптужио „руско-сепаратистичке снаге“ за гранатирање украјинских снага

23-12-2016 10:24:22 | | / vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе подржавају споразум о прекиду ватре на истоку Украјине, који је раније прогласила контакт група, изјавио је портпарол Стејт департмента САД Џон Кирби на конференцији за медије.

У среду је контакт група коју чине представници Русије, Украјине и Организације за европску безбедност и сарадњу потврдила да ће прекид ватре ступити на снагу дуж линије сукоба у поноћ 24. децембра.

„Сједињене Америчке Државе поздрављају најаву трилатералне контакт групе о споразуму о прекиду ватре на истоку Украјине“, рекао је Кирби новинарима.

Кирби је на конференцији поново оптужио „руско-сепаратистичке снаге“ за гранатирање украјинских снага из тешког оружја које је забрањено Минским споразумом и позвао је Русију „да изврши утицај на сепаратисте како би прекинули насиље и обезбедили приступ посматрачима ОЕБС-а.

Москва је више пута изјављивала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Украјина превазиђе политичку и економску кризу. Контакт група о Украјини позвала је јуче сукобљене стране на истоку Украјине да пристану на потпуни прекид ватре, почевши од поноћи 24. децембра.

Чланови групе су на састанку у Минску истакли важност обезбеђивања мира током предстојећих новогодишњих и божићних празника. „Потврђујемо нашу приврженост спровођењу Минских мировних споразума и ефикасном наставку минског процеса у следећој години“, саопштила је контакт група.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут