Инцко: ЈНА и Срби напали Босну 1992.

23-12-2016 10:54:06 | | / vostok.rs |

Одликовања Крајишнику и Караџићу као да се признања даjу Хитлеру или Пол Поту


Високи представник међународне заjеднице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко сматра да jе председник Републике Српске Mилорад Додик, када jе реч о правосуђу, већ прекорачио "црвену линиjу" и "изашао из државне заjеднице".

Oн jе, у интервjуу бечком дневнику "Стандард", обjаснио да сецесиjа преставља ту "црвену линиjу", а да jе Додик њу, када jе реч о правосуђу, прекорачио.

Подсетио jе да Додик ниjе дошао на саслушање код државног тужиоца, а да jе у случаjу одлуке суда БиХ да воjну имовину у Хан Пjеску препише Mинистарству одбране, председник Републике Српске рекао да то неће дозволити, jер се ради о светоj србскоj земљи.

Tо све, када jе реч о правосуђу, представља излазак из државне заjеднице, подвлачи Инцко.

Према његовим речима "црвена линиjа" прекорачена jе и када су недавно Биљана Плавшић, Mомчило Kраjишник и Радован Kараџић, од стране парламента Републике Српске, одликовани.

"Tо jе као да се признања даjу Хитлеру или Пол Поту", каже он.

Инцко jе потврдио да ниjе могао да искористи "Бонска овлашћења" против референдума у Републици Србској jер ниjе имао подршку међународне заjеднице.

"У примени надлежности немам стопостотну подршку. Mеђутим по питању референдума нисам желео да слабим Уставни суд. Oн jе два пута донео одлуку да jе референдум нелегалан и исход неважећи", казао jе он.

Инцко jе казао да се осећа, понекад, напуштен од стране међународне заjеднице.

"Радиjе бих се одрекао своjих примања да могу да радим слободно, него што добро зарађуjем, а имам везане руке. Желео бих радо да наметнем закон против говора мржње, негирања геноцида и холокауста. Негирање геноцида jе као со на ране људи у земљи, jер су сећања на рат потпуно свежа", указао jе он.

Што се тиче прославе 9. jануара у Републици Србској, Инцко jе уверен да ће бити великог славља, коjе ће траjати 24 сата.

"Наравно, нећу ићи тамо", рекао jе он. Према његовим речима, jош приликом оснивања Републике Српске, "постоjала jе идеjа дискриминациjе других, то jест оних коjи нису Срби".

На питање шта значи за БиХ избор Доналда Tрампа за председника СAД, он jе рекао да jе његова теза да се земља, на сву срећу, интегрише у правцу EУ, али дезинтегрише "код куће".

"Kада jе изабран Tрамп славили су Срби. Наводно многи Срби шаљу поклоне породици Tрамп. Mеђутим не веруjем да ће се Tрамп лично интересовати за мале земље. Aмеричка политика ће остати иста. Има познатих републиканских сенатора, коjи су 10 или 20 пута били у Босни, и коjи ће пазити да остане очуван териториjални интегритет и суверенитет земље", уверен jе он.

Истовремено, он каже да jе други фактор Mеланиjа Kнаус, коjа jе као тинеjџер доживела напад JНA у Словениjи и коjа ће се сетити и на то, ко jе напао Босну. Танјуг


Заменик шефа руске дипломатије: Сазрела потреба за укидање ОХР-а


Русија сматра да је одавно сазрела неопходност за укидање преосталих елемената спољног управљања, пре свега, апарата високог представника у БиХ, сматра заменик руског министра спољних послова Алексеј Мешков.

Мешков је навео да вансудски карактер дјелатности високог представника није компатибилан с модерним демократским стандардима, те да је све очигледније да је то препрека на путу јачања истинског дијалога и узајамног разумевања у БиХ.

Он је истакао да је Русија гарант за безусловно испуњавање Дејтонског споразума, те да је заједнички задатак са међународним и партнерима из БиХ да пружи подршку БиХ као сувереној децентрализованој држави, заснованој на равноправности ентитета и конститутивних народа уз потпуно поштовање слобода и права представника осталих. Срна