Русија принуђена да одговори на амерички ПРО

23-12-2016 12:30:49 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин је изјавио да је Русија принуђена да одговори на америчку противракетну одбрану и да то ради ефикасно.

Када једна страна једнострано изађе из договора о ПРО и створи „кишобран“, и друга мора да направи „кишобран“ или да створи средства за одбрану, навео је председник.

„Нисмо ми то смислили. Ми смо морали да одговоримо“, изјавио је Путин.

Према његовим речима, у току је ефикасан рад у том правцу. „Сасвим недавно Американци су седели у нашим ракетним предузећима. Сећате ли се тога?“, подсетио је Путин.

Он је додао да је Русија напредовала у усавршавању система нуклеарне тријаде, укључујући начине на које се може савладати ПРО.

„Вероватно ће то навести САД да усавршавају своје нуклеарне арсенале. Надам се да слушаоци и гледаоци ваших програма (на питање новинара Би-Би-Сија) знају да је у Турској, Холандији и Британији у току обнова америчког нуклеарно оружја“, рекао је Путин.

Путин је истакао да Москва неће бити увучена у такву трку у наоружавању коју себи не може да приушти. „Ми до 2021. треба да имамо 70 одсто најновијег и новог наоружања, а већ сада га је око 50 одсто. У потпуности реализујемо своје планове“, додао је он.