„Нормандијски формат“ једини за решавање кризе у Украјини

23-12-2016 12:31:57 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да је уверен да ће се односи Москве и Кијева „пре или касније“ нормализовати и позвао да се настави рад у нормандијском формату.

Он је на традиционалној годишњој конференцији за штампу у Москви истакао да, иако се нормандијски формат није показао као превише ефикасан, другог формата за решавање кризе у Украјини нема.

Он је оценио да ће мост у изградњи, који спаја Крим са остатком Русије, помоћи да се развију комерцијалне и културне везе између Москве и Кијева, „једном када се односи поправе“.

Руски председик је такође подржао безвизни режим између ЕУ и Украјине.

"Што се тиче безвизног режима између Украјине и Европе, потпуно га подржавам", нагласио је Путин. Визни режим у Европи је анахронизам, нагласио је Путин, али и додао да Украјинцима треба дозволити и право на рад. На питање о приведеном украјинском режисеру, Путин је рекао да приведене Украјинце нико није мучио нити тукао.

„Диверзанти сами одају адресе и доушнике, па и оне на Криму. Режисери треба да снимају филмове, а не да припремају терористичке акте“, рекао је Путин и додао да новинари треба да се баве новинарством, а режисери прављењем представа и филмова.

„Али шта да радимо кад је режисер припремао терористички акт? Треба ли да га пустимо само зато што је режисер“, упитао је Путин.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут