Ердоган: Где је тај богати Запад? Где је брига о људским правима?

24-12-2016 02:53:56 | | / vostok.rs |


Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је у Истанбулу да Турска на северу Сирије жели регион очишћен од тероризма и да у том региону неће дозволити формирање било какве државе.

Он је у Истанбулу присуствовао генералној скупштини турске Канцеларије за спољну трговину (ДЕИК), где се осврнуо на актуелна дешавања у Турској, као и у региону, јавља Анадолија, преноси Н1. Ердоган је истакао да је Европска унија обећала да од 1. јула обезбеди три милијарде евра за помоћ сиријским избеглицама у Турској, али је казао да је до сада стигло свега 677 милиона долара.

Подвукао је како се не ради о новцу који улази у турски буџет, већ о средствима која ће бити директно прослеђена хуманитарним организацијама.

„Где су три милијарде евра које су обећали? Нема их. Осим тога, буџети и БДП ових земаља су много већи него код нас. Зашто не долазе? Јер они немају такву врсту бриге. Код њих не постоји брига за човечанство, нити брига о жртвама и потлаченима. Турска је та која о њима брине“, казао је Ердоган.

Подсетио је да је његова земља до данас за потребе избеглица издвојила 20 милијарди долара, те нагласио како то није мала бројка.

„Где је Запад? Где је тај богати Запад? Где је брига о људским правима? Када је једна животиња угрожена нафтом дижете свет на ноге. На Средоземљу је у 2016. години погинуло близу шест хиљада људи. Да ли вас је брига за то? Канцеларија за избеглице је издала саопштење. Шта има од тога? Какве су мере предузете? Нема их!“, рекао је Ердоган.

Осврнуо се на ситуацију на северу Сирије, и казао како Турска од почетка наглашава да ту жели једну регију очишћену од тероризма. „То тражимо од почетка. Ако то не урадимо, Газијантеп је увек у опасности, Килис и Санлиурфа такође. Но, шта је заправо циљ неких? Формирати државу на северу Сирије. Нека се зна, нећемо дозволити да буде формирана једна таква држава“, поручио је турски председник.

ТАНЈУГ