Нетанијаху тражи подршку САД против резолуције УН

25-12-2016 10:13:57 | | / vostok.rs |


Премијер Израела Бенијамин Нетанјаху саопштио је да је добио обећање утицајних америчких конгресмена и представника будуће администрације Доналда Трампа да ће уложити сва средства како би се оборила резолуција Савета безбедности УН против изградње израелских насеља на палестинској територији.

„Разговарао сам с многим америчким лидерима и било ми је драго да чујем од чланова Конгреса, како демократа, тако и републиканаца, да ће се свим средствима којима располажу борити против ове одлуке. Исто сам чуо и од наших пријатеља у будућој администрацији“, рекао је Нетанјаху.

Амерички саговорници, према речима Нетанијахуа, обећали су да ће увести законе који би кажњавали земље и организације које покушавају да нанесу штету Израелу.

„Они говоре да се то односи и на Уједињене нације које, подсећам, добијају четвртину, 25 одсто свог буџета од САД“, рекао је Нетанјаху.

„Резолуција УН која је усвојена – то је лабудова песма старог света који се пристрасно односи према Израелу. Ступамо у нову еру. Како је јуче рекао новоизабрани председник Трамп, то ће се догодити много брже него што људи мисле. У новој ери цена за оне који покушавају да нашкоде Израелу биће много већа и њу ће тражити не само САД него и Израел“, запретио је израелски премијер.

Нетанјаху је изјавио да ће његова земља преиспитати своје односе с Уједињеним нацијама.

„Наложио сам Министарству иностраних послова да током месец дана преиспита све наше контакте с УН, укључујући израелско финансирање установа УН и присуство представника УН у Израелу“, рекао је Нетанјаху.