Путинове санкције прилика за Србију

09-08-2014 03:26:27 | | Новости/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Рампа за производе из Русије које су увеле земље ЕУ и контраодговор предсједника Владимира Путина, да обустави увоз из држава од којих је његова земља куповала готово 60 одсто хране, улило је наду другим „трговцима“, међу којима су и србски извозници, да ће успјети да за себе изборе веће парче „колача“.

Србију би скупо коштало, ако би се угледала на комшије из Европе, који су увели санкције Русији. Робна размјена са овом земљом лани је била 3,1 милијарду долара, од чега је србски извоз био 1,07 милијарди, без којих би Србија остала.


- Увођење санкција Русији довело би у питање велике извозне могућности на руско тржиште у бесцаринском режиму, као и инвестицију коју доноси изградња „Јужног тока“ и потенцијалне приходе од транзита гаса кроз Србију – истиче Жељко Сертић, предсједник Привредне коморе Србије. – На штети би биле и домаће компаније, али и иностране које су инвестирале у Србију, између осталог, због предности који нуди Споразум о слободној трговини са Русијом. С друге стране, ми објективно немамо потенцијал да попунимо огроман простор који се отворио послије ембарга другим земљама, али у овој години можемо да ка Русији усмјеримо све вишкове прехрамбене робе, чија продаја није уговорена са домаћим или купцима из других земаља и повећамо број фирми – извозника у Русију. Привредна комора ће активно учествовати у обједињавању и промоцији понуде фирми, директно, без посредника.


Министар трговине Расим Љајић сматра да је пред србским извозницима шанса која се једном указује и која се не смије пропустити.
- Санкције представљају одличну прилику за наше пољопривредне производе, захваљујући Споразуму о слободној трговини, по којем је око 99 одсто производа ослобођено плаћања царине у међусобном промету – напомиње Љајић. – Шанса постоји и лопта је код нас, и све је на нашим произвођачима и извозницима. Русија тражи квалитет, конкурентност и континуитет. Уљаре у Србији раде са 50 одсто капацитета, шећеране са 25 одсто, кондиторска производња са 40, кланице са 30, а индустрија сточне хране са 34 одсто. Ако бисмо ове капацитете искористили, могли бисмо да повећамо извоз.


Министар истиче да је извоз Србије у Русију у првих шест мјесеци повећан за 68 одсто. То се највише односи на свјеже и прерађено воће и поврће, све врсте сирева, свињско и говеђе месо, сладолед, сокове, вино и алкохолна пића:
- Годишње извеземо 70.000 тона јабука, а колико нам се тржиште отвара најбоље показује чињеница да је Пољска извозила Русији 1,2 милиона тона јабука.


Миладин Шеварлић, професор на Пољопривредном факултету у Земуну, сматра да би посљедице увођења санкција Русији биле погубне по Србију.
- Морали бисмо да тражимо нова тржишта, а то не би било лако – упозорава Шеварлић. – Само прошле године смо три пута повећали извоз ка Русији, а ове године имамо шансу да то буде и до десет пута, ако будемо имали робу која задовољава стандарде и квалитете које они траже. Руси су дефицитарни у производњи меса и млијечних и месних прерађевина. Ту је наша шанса, али Србија у овом тренутку тешко да може вишеструко да повећа извоз, јер пољопривредна производња има своје циклусе који се крећу од године до десет година.
Шеварлић напомиње и да је Србија релативно мало инвестирала у пољопривреду у посљедње двије деценије, али и да се србски извоз ослања на свега тридесетак агробизнис компанија које евентуално могу појединачно да наступају, и на око 1.000 газдинстава које окупљају различити откупљивачи и извозници.


Поруџбине трговинских ланаца


- Позвали смо наше произвођаче, посебно оне који до сада нису извозили да, због повећане тражње руских увозника, обједине понуду и доставе је ПКС ради уласка и ефикаснијег пласмана на руском тржишту – каже Жељко Сертић. – Највећи руски трговински ланац „Тандер Магнит“ доставио је ПКС списак приоритетних производа које намјерава да у континуитету увози из Србије. То су разне врсте свјежег и прерађеног воћа и поврћа, сиреви, месо и месне прерађевине, пудинзи, тијеста, пице и пецива. „Тандер Магнит“ годишње из Србије, уз подршку ПКС, купи робу вриједну 35 милиона долара.

Амбасадор Терзић: Повећати извоз воћа


- Србија би могла значајно да повећа извоз робе у Русију – рекао је јуче амбасадор наше земље у Русији, Славенко Терзић. – Наша шанса су свјеже воће и поврће, јабуке и шљиве, као и смрзнуто и конзервисано воће и поврће, али и месни производи. – Србија може да повећа извоз свјежег, сушеног и прерађеног меса, кобасица и конзервисаних производа.