Ескалација геополитичких напетости подржала јен и франак

09-08-2014 03:38:33 | | Hina/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Јен и франак ојачали су у петак на међународним девизним тржиштима под утицајем ескалације геополитичких напетости која је подстакла улагаче да потраже сигурна уточишта за капитал након што је амерички предсједник одобрио ваздушне ударе на сјеверу Ирака.

Долар је према франку ослабио 0,5 одсто, на 90,38 центима. Био је у минусу и према јену, и то 0,3 одсто, спустивши се испод нивоа од 102 јена.

Евро је пак ослабио 0,6 одсто према фунти, на 79,88 пенија. Био је у минусу и према долару, спустивши се на 1,3421 долар.

Амерички предсједник Барак Обама казао је да је на захтјев ирачке владе за помоћи одобрио циљане ваздушне ударе на сјеверу Ирака ради заштите јесидске мањине и америчког особља.

У периодима геополитичких напетости улагачи обично купују јен и франак због ликвидности. Долар се такође сматра сигурним уточиштем за капитал, иако се то мишљење више очитује у куповинама долара на рачун валута тржишта у настајању.

„Мотив је потрага за сигурним уточиштем. Додатно су таквим кретањима придонијели удари у Ираку“, тумачи Вассили Серебриаков из БНП Парибаса.

Након вијести о ваздушним ударима порасле су цијене обвезница а приноси на америчке државне обвезнице спустили су се на најнижи ниво у 14 мјесеци, што је придонијело слабљењу долара.

Валутна тржишта до сада су се углавном оглушивала на упозорења у вези са стањем у Украјини, Гази и Ираку али се у посљедње вријеме појавила забринутост да би мјешавина санкција и евентуалног поскупљења нафте могла закочити раст свјетске економије.