Железњак: ЕУ треба да поштује националне интересе Србије

26-12-2016 08:01:53 | | / vostok.rs |


Заменик секретара Генералног савета Јединствене Русије задужен за међународну сарадњу Сергеј Железњак изјавио је данас да Москва неће тражити од Београда да се определи између Русије и Европске уније.

Како је рекао, Русија разуме да се Србија налази пред ЕУ, те да би било нормално да се ти односи даље развијају, али је истакао да ЕУ треба да поштује националне интересе Србије.

„У ЕУ долази до догађаја који могу битно да промене политичку карту Европе, све су јаче политичке силе које подржавају националне интересе европских држава. Европске интеграције не могу бити против интереса народа“, рекао је Железњак.

„Москва не тражи такве одлуке ни од кога, не само од Србије. Сматрамо да треба развијати сарадњу са свима и желимо да се та сарадња развија на основу узајамне користи, јер је то основа дугорочне сарадње“, рекао је Железњак, одговарајући на питање да ли ће Москва тражити од Београда да се определи за Исток или Запад.

„Ако се сарадња развија на узајамно корисним односима, томе нико неће сметати, али уколико се намећу прописи и правила то нико неће трпети“, приметио је Железњак.

Он је поновио да подржава вољу србског народа, али и других народа на Балкану, за неутралност, наводећи да је неутралност за Србију и Балкан вероватно најбољи начин да очувају суверенитет и развој.

„Све одлуке се морају доносити на основу воље народа и ми веома поштујемо то што Србија слуша глас народа“, рекао је Железњак, додајући да је данас тачно девет година од како је Скупштина Србије усвојила одлуку о неутралности.

Он је додао да се односи Србије и Русије, али и са другим земљама и организацијама, морају градити на основу поштовања међусобних интереса. „Ниједна држава која себе поштује неће трпети да јој се намеће туђа воља.

Подршка суверенитету и наставку сарадње представља најбољи пут за одржавање мира“, рекао је Железњак.