„Гаспром“ доставио Европској комисији предлоге за решавање антимонополске истраге

28-12-2016 09:42:28 | | / vostok.rs |


Руски „Гаспром“ доставио је Европској комисији предлоге за решавање антимонополске истраге, наведено је у саопштењу те компаније.

„Данас је ’Гаспром‘ представио Европској комисији предлоге решења у оквиру антимонополске истраге о делатности ’Гаспрома‘ у Централној и Источној Европи“, саопштила је компанија.

„Представљени предлози ’Гаспрома‘ резултат су озбиљног рада и показују нашу спремност да узмемо у обзир примедбе европске стране у вези са питањима гасног тржишта тамо где су оне засноване и могуће“, навео је заменик председника управе компаније Александар Медведев.

„Надамо се да ће Европска комисија, а потом и тржиште, позитивно реаговати на наше предлоге који би требало да омогуће постизање напретка у оквиру тог случаја и да доведу до његовог окончања у најближој будућности“, закључио је Медведев.

У саопштењу је, такође, наведено да би следећа етапа, пошто Европска комисија проучи предлоге „Гаспрома“, требало да буде њихово тржишно испитивање. Европска комисија је у августу 2012. године покренула истрагу о томе да ли је „Гаспром“ нарушио антимонополско законодавство Европске уније.

У априлу 2015. године Европска комисија је усвојила саопштење о примедбама у оквиру те истраге. Европска комисија је истакла званичне оптужбе на рачун компаније у вези са нарушавањима у Бугарској, Чешкој, Естонији, Мађарској, Летонији, Литванији, Пољској и Словачкој.

Европска комесарка за конкурентност Маргарет Вестгер је раније у децембру рекла да је мало вероватно да ће Европска комисија завршити истрагу током ове године, прецизирајући да се истрага води у два правца — уз могућност договора са „Гаспромом“ о решењима или без те могућности.