Национални парк Сутјеска магнет за туристе

10-08-2014 01:34:30 | | РТРС, фото: РТРС/ mojenovosti.com |

Национални парк „Сутјеска“ простире се на око 17.000 хектара територије, од чега је 66 одсто покривено шумама, док су остатак ливаде, пашњаци и голети.

Обухвата широко планинско подручје између Босне и Херцеговине и Црне Горе,оивичен ријекама Пивом и Дрином, изворишним током Неретве над којима се надвисују планински масиви Маглића, Биоча, Вучева, Волујака, Зеленгоре и Лебршника.

Због природних љепота и културно-историјских вриједности ненадмашне љепоте сврстан је међу најзначајније у свијету.

Природни резерват Перућица ,најочуванија и највећа прашума у Европи, у којој је строго забрањена било каква интервенција и уплитање човјека у јединствени еко-поредак.

Овдје је је и Зеленгора са својим „горским очима“ и кањони бистрих планинских ријека Сутјеске,Хрчавке и Јабучнице. Планина Маглић са највишим врхом у БиХ – 2.386 метара надморске висине.

Извори питке воде међу којима је најпознатији "Царев до", који никад не пресушује. Богатство биљних заједница - од оних на ливадама до оних на камењару. Овдје су све врсте које се могу срести у планинском Динарском систему. Изобиље је љековитих биљака, шумских плодова – међу којима и 100 врста јестивих гљива.

Ништа мање није разноврстан ни животињски свијет који опстаје захваљујући бујности биљног свијета – сисари, бескичмењаци, водоземци, гмизавци, рибе, птице.


Посвуда су и културно-историјски споменици, јединствени по архитектонско-грађевинским опредјељењима. Новија историја и прослављена Битка на Сутјесци из Другог двјетског рата посвуда је оставила своја побједничка обиљежја.

Материјални докази и писани документи свједоче да је овај простор одвајкада био човјеку занимљив и примамљив. Међу њима су и сточари са стоком у катунима од времена Илира, Влаха и Словена. Подаци указују да се овдје прије Другог свјетског рата напасало преко 150.000 грла стоке.

И тако... све до Тјентишта, урбаног насеља у Националном парку „Сутјеска“ које је добило име од латинске ријечи – тенториум што значи шатор. Нимало случајно,јер се ово мјесто развило на мјесту првобитних караванских путева, а вијековима касније и магистралног пута којим се од Београда и Сарајева иде ка Јадранском мору.


Ово су укратко одговори који су нас привукли ка овој величанственој и ванвременској љепоти, пратећи двије манифестације "Дане боровнице" и планинарску акцију „Језера Зеленгоре“. Откривамо вам да се баш овдје може лијепо одморити у камповима,хотелу,бунгаловима,а уз све то и на љетним врелинама освјежити се у једном од највећих базена на свијету.

Почетна станица нам од језера Доње баре , гдје смо сазнали и једну информацију због које ћемо ову шетњу почети пјесмом. Подсјећамо и да је ово мјесто било инспирација за снимање бројних филмова.

Радивоје Обреновић