Трамп: Треба да жививимо живот уместо санкција Русији

29-12-2016 11:38:29 | | © Jonathan Ernst / Reuters/ vostok.rs |

Одговарајући на извештаје да Обамина администрација жели да "шамара" Русију са новим санкцијама због наводног мешања у председничке изборе у САД, новоизабрани председник Доналд Трамп је рекао да САД треба да "да наставе са својим животима," док с друге стране "нико не зна тачно шта се дешава."

Доналд Трамп је поново оспорио тврдње америчких обавештајних служби које тврде да је Русија вршила хакерске нападе према Демократској странци.

У среду, републикански сенатор Линдзи Грејем (Јужна Каролина), је рекла током посете главном граду Летоније, Риги, да Москва треба очекивати нове санкције због наводног мешања у 2016 изборима.

На питање новинара да ли би увођење санкција имало икаквог смисла, Трамп је одговорио: "Мислим да би требало да наставимо са нашим животима. Мислим да су рачунари закомпликовали живот у веома великој мери. Цела ера рачунара је учинила да нико не зна тачно шта се дешава. "

Иако је Трамп рекао да није био упознат са Грејеомвом опаском, он је запазио: "Имамо брзину. Имамо много других ствари, али нисам сигуран да имате ту врсту сигурности која вам је потребна. Нисам разговарао са сенаторима али сигурно ћу у наредном периоду. "

Москва се нада да би нове санкције могле бити укинуте доласком Трампове администрације, рекао је специјални изасланик руског Министарства спољних послова Андреј Круцик.

„Када се назире опозив, како наводи Трамп, 70 одсто усвојених одлука (одлазеће) администрације САД, не може се искључити могућност да би најновије санкције уведене у агонији вероватно могле бити укључене у тих 70 одсто одлука“, рекао је Круцких.

Његова изјава долази усред извештаја медија да нова администрација САД може предузети кораке ка побољшању односа Вашингтона и Москве. Према немачком часопису Билд, Трамп тражи да се укину санкције Русији, као што је препоручено од стране америчког дипломате Хенрија Кисинџера.

У чланку се додаје да Кисинџер, који је био државни секретар и саветник за безбедност током Никсон администрације, има "јасне идеје" о будућим односима две нуклеарне суперсиле.

У среду је државни секретар Џон Кери потврдио Обамин намеру.

Са своје стране, Трамп је одбацио бизарне тврдње да је Москва покушала да се меша у председничке изборе у САД и окарактерисао тврдње као "теорије завере".

Восток
, РТ