Путин: Постигнут договор о прекиду ватре у Сирији

29-12-2016 12:12:44 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин је потврдио да је постигнутдоговор о прекиду ватре у Сирији и почетак мировних преговора.

"Овај споразум који смо постигли је веома крхк, као што смо сви разумели. Споразум захтева посебну пажњу и стрпљење, професионалан однос и стални контакт са нашим партнерима ", рекао је Путин на састанку са министром спољних послова и одбране.

Споразум, који је претходно најавила Турска, детаљно је разрађен у три документа, рекао је Путин.




"Први документ је потписан од стране сиријске владе и сиријске опозиције како би се зауставла непријатељстава на подручју Сиријске Арапске Републике. Други садржи скуп мера за контролу прекида ватре. Трећи документ је декларација о сиријском уређењу", рекао је руски председник.

Споразум је резултат заједничких напора Русије, Турске и Ирана, рекао је председник.

"Велики посао је урађен у сарадњи са нашим партнерима из Турске. Знамо да је тек недавно дошло до трилатералног састанка у Москви од стране министара спољних послова Русије, Турске и Ирана, где су се обавезали, не само за контролу, него и да делују као гаранти у мировном процесу у Сирији. "

Примирје је подржно од стране седам главних наоружаних побуњеничких група које имају више од 60.000 бораца у њиховим редовима, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Руско министарство одбране је објавило списак група које су се обавезале да престану са бојевим дејствима, а који укључује Фаилак Ал-Шам, Арар ал-Шам, Џаиш ал-Ислам, Тувар ал-Шам, Џаисх ал-Муџахединн, Џаиш Идлиб и Џабхат ал -Шамах.

Министар је саопштио да ће се према споразуму свака оружана група која одбија да обустави непријатељства, сматрати легитимна мета за употребу силе, као што је случај са терористичким групама Исламска Држава и Ал-Нусра фронт, а које нису укључене у споразум о прекиду ватре.

Шојгу је додао да уколико дође до споразума, да ће то омогућити Русији да смањи своје војно присуство у Сирији.

Председник Путин је саопштио да умањење присуства руских трупа не би значило обустављање руског међународног анти-терористичког напора.