САД протерују 35 руских дипломата

29-12-2016 08:21:56 | | / vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе саопштиле су да депортују 35 руских дипломата из Вашинготна и Сан Франциска, саопштио је Ројтерс позивјаући се на неименованог представника америчке администрације.

Како се наводи, дипломатама су дата 72 часа да напусте земљу, а руске дипломате ће бити депортоване због повреда дипломатских активности.

Поред тога, САД су донеле одлуку о затварању дипломатских мисија Русије у Мериленду и Њујорку, јер су наводно те институције коришћене за обавештајне послове.

Русији Председник САД Барак Обама потписао је декрет о увођењу нових санкција Русији, саопштено је из Беле куће. Наведено је да су санкције уведене против шесторо лица и пет институција, укључујући Федералну службу безбедности и Министарство финансија. Обама је тим поводом изјавио да су санкције против Русије уведене након више упозорења.

"Ове акције су предузете као одговор на руско узнемиравање америчких дипломата и акцијама које су предузимале дипломате које нису у складу са дипломатском праксом", рекао је неименовани званичник Ројтерсу.