Путин и Асад разговарали о договореном прекиду ватре

30-12-2016 10:02:26 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин и сиријски лидер Башар ел Асад разговарали су о договореном прекиду ватре које је ступило синоћ на снагу и преласку ка политичком решавању конфликта, саопштено је из прес-службе Кремља.

Како се наводи, двојица председника разговарали су телефоном, а истакнуто је велико задовољство заједничким напоримa Русије и Турске у постизању договора о увођењу примирја.

Такође, Путин и Асад су се сложили да ће почетак преговора у Астани дати нови импулс ка проналаску коначног решења сиријског конфликта. Истовремено, министар спољних послова Сирије Валид Муалем је рекао да Сирија верује гаранцијама Русије о спровођењу примирја, будући да је Москва савезник Дамаска у борби против тероризма, док не верује Турској.

Он такође верује да примирје представља реалну шансу да се криза реши политичким путем.

Сједињене Америчке Државе су изразиле наду да ће све стране конфликта у Сирији поштовати режим прекида ватре, саопштено је из Стејт департмента.

„Вести о увођењу прекида ватре су изузетно позитиван сигнал. Надамо се да ће примирје бити у потпуности реализовано, као и да ће га све стране поштовати“, наводи се у писменој изјавио представника Марка Тонера.

Он је подсетио да САД сматрају да сиријски конфликт није могуће решити војним путем, те да поздрављају било који напор када је реч о очувању живота цивила.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут