Лавров предложио Путину протеривање 35 америчких дипломата

30-12-2016 11:15:59 | | / vostok.rs |


Министарствo спољних послова дало је предлог председнику Русије да 35 америчких дипломата прогласи „персонама нон грата“, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров.

Министарство спољних послова Русије предложило је председнику Русије Владимиру Путину да депортује 31 запосленог у америчкој амбасади и четворо запослених у америчком конзулату у Санкт Петербургу, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Руско министарство спољних послова је заједно са колегама из других министарстава предложило председнику Русије да прогласи ’персонама нон грата‘ 31 запосленог у амбасади САД у Москви и четворо дипломата из Генералног конзулата САД у Санкт Петербургу“, рекао је он.

Осим тога, Лавров је рекао да је предложено да се забрани Американцима да користе своју вилу у Серебрјаном Бору у Москви и складиште у Улици Дорожна.

Русија неће остати без одговора на нове америчке санкција, рекао је новинарима шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Манири америчке администрације су очигледни. У једном и у другом случају виле су предвиђене да би се деца током зимског распуста одмарала: тамо се традиционално одржавају кампови и ове виле су проглашене шпијунским гнездима, колико сам схватио из саопштења америчке администрације. Ми, наравно, не можемо да оставимо ове испаде без одговора. Реципроцитет је закон дипломатије и међународних односа“, истакао је Лавров.

Лавров је рекао да су неосноване тврдње Вашингтона о умешаности Русије у предизборну кампању у САД.

„Одлазећа америчка администрација Барака Обаме, оптужујући Русију за све смртне грехе, и покушавајући да нас окриви и за неуспех својих спољнополитичких иницијатива, као што знате, неосновано је изнела додатне оптужбе да се Русија на државном нивоу мешала у америчке изборе, на којима је демократски кандидат изгубио. И јуче је америчка администрација без икаквих чињеница, без икаквих доказа, најавила нови талас санкција Русији“, додао је министар.

Сједињене Америчке Државе су у четвртак увеле нове санкције против руских обавештајних служби, неких компанија и појединаца, оптужујући их за покушај утицања на изборне резултате и најавиле протеривање 35 дипломата које председник Барак Обама назива „агентима руске обавештајне службе“. Амерички лидер није пружио никакве доказе за ове тврдње.