Обама најавио детаљну анализу Конгресу о наводном руском хаковању

30-12-2016 11:31:09 | | / vostok.rs |


Амерички председник Барак Обама изјавио је да ће његова администрација обезбедити члановима Конгреса детаљну анализу која се тиче оптужби на рачун Русије да се „меша у изборе у САД“, као и за „злонамерну сајбер-активност“.

Конгрес тренутно не заседа, а законодавци се неће вратити у Вашингтон пре 1. јануара, али очекује се да ће извештај примити у наредних неколико дана. Обама је претходно наредио свом тиму да припреми извештај о наводном руском мешању у изборе у САД пре истека његовог мандата 20. јануара.

Саопштење из Беле куће стигло је након што је Вашингтон најавио санкције против пет руских организација, између осталог и Федералне безбедносне службе, као и протеривање 35 руских дипломата који имају само три дана да напусте ту земљу.

Портпарол Представничког дома САД Пол Рајан изјавио је да „Русија константно покушава да подрива“ америчке интересе и додао да је санкције које су уведене данас „давно требало увести“. Рајан је такође рекао да је Русија у „унела опасну нестабилност у ситуацију у свету“ током последњих година и да су новоуведене санкције „прикладан начин да се заврши осам година пропале политике према Русији“ која је „ослабила Америку у очима света“.