САД на челу с Трампом би могле постати важан учесник преговора о Сирији у Астани

31-12-2016 11:05:28 | | / vostok.rs |


За време председничког мандата Доналда Трампа Америка би могла да постане важан учесник преговора о Сирији у Астани. Могуће је и присуство других земаља, као што је Египат, изјавио је новинарима стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин.

„Очекујемо да Трампова администрација након што пређе у Белу кућу 20. јануара буде важан учесник преговора у Астани“, рекао је Чуркин.

„Ми смо јасно рекли да, са наше тачке гледишта, то нису само напори Русије и Турске на билатералној основи. Наравно, Иран ће активно учествовати у припреми састанка у Астани. Надамо се да ће нам се и други придружити. Сматрамо да је Египат земља која се одмах може придружити припреми састанка у Астани. Постоје и други веома важни играчи — Саудијска Арабија, Кувајт, Катар, можда и други“, додао је Чуркин.

Примирје у Сирији које су јуче обелоданиле Русија и Турска фактички је омогућило раздвајање умерене опозиције од терористичке групе Нусра фронт, што САД раније нису успеле, рекао је Чуркин.

„Сви споразуми су стављени на папир. Представници САД су посебно избегавали позиције које заузима тзв. умерена опозиција. Сумњамо да нису успели да раздвоје Нусра фронт од тзв. умерене опозиције. Сада је то постигнуто. Наши војници разумеју ко је ко и где је ко“, рекао је Чуркин.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут