Вријеме је за еликсир младости!

10-08-2014 05:46:49 | | РТРС, фото: РТРС/ mojenovosti.com |

Било свежа или сушена, смоква је богата бројним здравим фитонутријентима, антиоксидансима и витаминима. Oва сочна и слатка воћка садржи значајну количину витамина А, Е и К, који успоравају старење.

На Блиском истоку пронађени су остаци смокава старих више од 11.000 година. Могуће је да су људи узгајали смокву прије пшенице, јечма и махунарки.

Осим у својој постојбини Медитерану, смоква се данас узгаја у многим земљама широм свијета.

Упркос ниској калоричности (само 74 калорије на 100 грама), смоква је богата хранљивим влакнима, минералима и витаминима.

Поврх тога, свјеже смокве садрже значајне количине антиоксиданских витамина као што су витамин А, Е и К.

Антиоксиданси нас штите од слободних радикала чије разорно дјеловање може довести до превременог старења, деменције, срчаних болести и карцинома.

Смокве, као и друге намирнице богате влакнима, помажу у мршављењу и одржавању жељене тежине.

Сушене смокве још бољи су извор минерала, витамина и антиоксиданаса. Имају више калорија од свежих - 249 калорија на 100 грама.

И свеже и суве смокве садрже значајне количина витамина групе Б као што су ниацин, пиридоксин, пантотен и фолна киселина.

Ови витамини учествују у метаболизму угљених хидрата, беланчевина и масноћа. Б-комплекс је значајан за мождану функцију, нарочито за добро расположење.

Суве смокве обилан су извор минерала калцијума, цинка, калијума, селена, гвожђа и бакра. Куване смокве као чај, помажу код можданих болести, упале грла и плућа.

Лишће смокве је већ одавно познато због својих љековитих својстава - лечи бронхитис, цирозу јетре, високи притисак, кожне проблеме и чиреве.

Новост је да је лишће смокве такође изузетно добро за дијабетес. Обично се користи сок лишћа смокве, који се узима одмах након устајања, уз доручак. Добро је прокувати лишће смокве у води и конзумирати као чај.