Авион са протераним руским дипломатама из САД стигао у Москву

02-01-2017 01:09:48 | | / vostok.rs |


Авион са руским дипломатама који су протерани из САД слетео је у Москву.

У четвртак је администрација америчког председника Барака Обаме увела санкције руским институцијама, компанијама и појединцима, укључујући и ГРУ и ФСБ због „мешања у изборе“ и „притисак на америчке дипломате“ који раде у Русији. Сједињене Америчке Државе такође су руским дипломатама онемогућиле приступ двама стамбеним комплексима сталних представништва Русије у Њујорку и руске амбасаде у Вашингтону, које су дипломатски власништво Русије.

Осим тога, 35 руских дипломата проглашено је персонама нон грата. Полетео авион са протераним руским дипломатама из САД Председник Русије Владимир Путин изјавио је да Москва неће као одговор на акције Вашингтона протеривати америчке дипломате. Он је истовремено нагласио да према међународној пракси Русија има све основе за адекватан одговор.

Москва задржава право да спроведе одговарајуће мере, али се неће спуштати на ниво „кухињске“ дипломатије, истакао је шеф државе. Путин је описао непријатељске кораке Обамине администрације као „провокацију са циљем да се додатно поткопају руско-амерички односи.