Курц: Мисија ОЕБС-а у Украјини ће проширити зону своје контроле на цео Донбас

04-01-2017 12:26:32 | | / vostok.rs |


Специјална посматрачка мисија ОЕБС-а у Украјини прошириће зону своје контроле на цео Донбас и на првом месту ће пратити прекид непријатељстава, саопштио је председник ОЕБС-а и министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц.

„Неопходно је да се наставе дијалог и преговори. Међутим, споразуми из Минска данас су само једина база, документ на основу којег морамо да се понашамо. И мада нисам задовољан стањем испуњавања ових споразума, морам да кажем да је ситуација у тренутку њиховог потписивања била гора него сада. И могла је да буде још гора него што је сада. Нисам задовољан тренутним ’статусом кво‘, али у недостатку другог основног документа морамо да реализујемо Мински споразум“, изјавио је Курц током посете Донбасу. Он је указао на потребу за реалним приступом могућностима мисије.



„Што се тиче мисије, молим вас за реалан приступ овом питању. ОЕБС има 57 чланица и одлуке се доносе консензусом“, објаснио је Курц. Он је додао да је приоритет побољшање и олакшање хуманитарне ситуације за локално становништво у Донбасу. Курц је рекао да је потребно да се уради све што је могуће да би се олакшала патња становника Донбаса. Он, такође, сматра да рад мисије ОЕБС-а може да се побољша.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут