Председници Молдавије и Придњестровља одржали састанак после осам година

05-01-2017 09:28:29 | | / vostok.rs |


Председници Молдавије и Придњестровља Игор Додон и Вадим Красносељски одржали су први састанак након осам година на којем су стране одредиле круг питања које треба хитно решавати, саопштила је прес-служба придњестровског лидера.

„Састанак је био садржајан“, цитира Красносељског прес-служба. Између осталог, разговарало се о слободи кретања грађана, признању докумената, железници, везама. Лидер Придњестровља је саопштио и да су на састанку била дотакнута питања економског карактера. Он сматра да је потребно створити услове у којима људи не би били таоци политике и све донете одлуке би биле на њихову корист.

„Треба да уважавамо придњестровски народ и молдавски народ и да налазимо компромис у сваком случају“, рекао је он.

Осим тога, Красносељски је нагласио да политичка, статусна питања нису била тема разговора.

„Увек сам говорио, и то не кријем, да је гаранција наше безбедности — наша независност. Ми имамо много питања основног карактера које смо већ означили и на којима ћемо радити у наредним етапама“, навео је Красносељски.

Са своје стране, председник Молдавије Игор Донан је навео важност да становништво види конкретан резултат. Према његовом мишљењу, постоје сложена питања, разна виђења, али то не значи да стране не треба да седну за преговарачки сто, разговарају и решавају проблеме грађана.

„Што се тиче других, сложених питања, доћи ће време и на основу резултата до којих дођемо данас пронаћи ћемо решење за њих“, сматра Додан.