Картер: САД не могу да побољшају односе са Русијом због Путина

07-01-2017 09:48:32 | | / vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе не могу да побољшају односе са Русијом због њеног председника Владимира Путина, изјавио је одлазећи директор Пентагона Ештон Картер у интервјуу за „Волстрит џурнал“.

Картер сматра да Путин одређује успех своје политике по „степену узнемирености“ коју он наводно ствара „у остатку света“. „Због тога нам је тако тешко да успоставимо мостове са руским лидерима“, пожалио се шеф Пентагона, чија ће овлашћења престати након инаугурације Доналда Трампа.

Он је посебно критиковао Москву због њених операција у Сирији. Картер каже да Русија у Сирији није урадила ништа за борбу против ДАЕШ-а. „Они се боре против умерене опозиције заједно са сиријском владом“, рекао је Картер.

Картер је такође истакао да је позвао нови конгрес и нову председничку администрацију да наставе да финансирају програме усмерене на помоћ европским савезницима САД за заштиту од „руске интервенције“.

„Мораћемо да покажемо у Европи лидерске квалитете који одржавају НАТО заједно, јер је подела савеза и одвајање појединих чланова од њега један од циљева Русије“, сматра он.