Кери: Русија преокренула ток војних дејстава у Сирији

08-01-2017 09:57:43 | | / vostok.rs |


Амерички државни секретар Џон Кери, који ускоро напушта ту функцију, признао је да је Русија преокренула ток војних дејстава у Сирији и онемогућила терористе да заузму Дамаск и да сруше сиријски режим. Ипак, у интервјуу телевизијском каналу Ем-Ен-Би-Си-Ену он подсећа да је обнављање Сирије дуготрајан процес.

„Поносан сам на све напоре које смо уложили да бисмо довели људе до мирног решења сукоба. У суштини, једино решење за Сирију биће мировни споразум који ће бити резултат рада Међународне групе за подршку Сирији и неколико финалних протокола које смо саставили при УН, на основу резолуције 2254. То ће бити основа за све што ће се догодити, уколико се стигне до те етапе“, рекао је Кери.

Одлазећи амерички државни секретар је уверен да ће се током ове године појавити могућност да све стране седну за преговарачки сто и да пронађу излаз.

„Биће пронађена потпуно другачија полуга за покретање сарадње и резултат ће бити потпуно другачији него што је ико очекивао, али мислим да има могућности за кретање унапред. Наставићемо да доприносимо томе. Ја ћу томе доприносити споља, не као државни секретар. Немогуће је решити сиријски проблем војним путем“, рекао је Кери.

Према његовим речима, намера руског председника Владимира Путина није била само да подржи сиријског председника Башара Асада, него и да спречи ДАЕШ да осваја нове територије.

„Радикални екстремисти су све више освајали Асадове територије и његов се положај пољуљао. Због тога сматрам да су Иран и Русија заједно одлучили да је потребно да га подрже и да спрече да екстремисти на крају освоје целу земљу“, рекао је Кери.

„И не могу да кажем да нас у то време није бринуло то што су Нусра и ДАЕШ ширили платформу за напредовање ка Дамаску, како би га освојили, а то би погодило и режим. Да ли је Путин кардинално изменио ситуацију? Да, заједно са Ираном и Хезболахом, као и са оним формацијама које су уништиле постојеће опозиционе снаге“, сматра Кери.

Он, међутим, сматра да се рат тиме не завршава и да је и даље неопходно преговарати у Женеви, Астани или било којем другом граду како би се разрешиле несугласице.

Према Керијевим речима, „потребно је одржати праве преговоре који би разрешили политичке несугласице међу људима које је Асад притискао, убијао, мучио и исељавао из домова, уз могућност да се изгради јединствена, стабилна и мирна Сирија“.

„То је дуготрајан пут, шта год Путин да учини. И њему ће међународна заједница бити потребна не само да би то постигао, него и да би, најзад, дошао до сазнања како да се поново изгради та земља које је потпуно разорена ратом“, рекао је Кери.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут