Поводом убиства Тијане Јурић

12-08-2014 12:38:17 | | Двери, фото: Двери/ mojenovosti.com |

Убиство Тијане Јурић је један од највећих и најмонструознијих злочина у Србији последњих година. Међутим, постоје још 3 проблема која су испратила овај злочин.

Медији

По правилу не волим новинаре, али ми се никада више нису згадили него ова 3 дана. Читам већ 3 дана вести и коментаре око смрти несрћне Тијане, да ли је могуће да „људи“ у 21 веку на овај начин покушавају да стекну публицитет свог медија и зараде нешто више пара. Најодвратније и најболесније ударање на људске емоције (принцип: сузе и насиље) већ три дана насловима и текстовима попут... „ЕКСКЛУЗИВНО погледајте реакције укућана када им је јављено да је Тијана пронађена мртва...“, „да ли је монструм силовао Тијану“, „отета је јер Тијанин отац дугује паре“... „како се монструм иживљавао над дететом“, „монструм задавио Тијану дуксерицом, сконуо је голу...“, „тукао је до смрти“, „отац Тијане, без речи, њена сестра гледа у једну тачку...“... Разумем да желите да известите јавност о детаљима (мада вам је на првом месту публицитет) али макар због те несрећне породице која проживљава пакао могли сте бити дискретнији и са насловима и са појединостима, замислите како се осећају чланови фамилије када већ 15 дана читају ваше наслове и претпоставке. Утркујете се да снимите сузу човека који је сахранио дете, ако је истина да сте га уцењивали да вам да ексклузивни интервју ради ваших тиража и кеша иначе нећете објавити слику мале Тијане... Драган Ђурић јесте монструм и болесник али се бојим када видим медијске хијене да није једини!



Друштво


У животу нисам видео већи број „праведника“ са више креативности приликом смишљања мука на које би бацили овог монструма. Читам коментаре типа треба га бацити у киселину, треба га голог коњима вући по улицама, треба га обесити за ... на улици, једва чекам да га ... у затвору, треба га сећи комад по комад... читајући све то питам се колико још има Драгана Ђурића међу нама?! И за овакву реакцију друштва криви су медији који су дражили људе и будили у њима највећу мржњу ударањем на најосетљивије емоције човека...

Сада ће неко паметан да каже лако је теби да паметујеш немаш ћерку и теби се ништа није десило... али, сличан пример се десио и у случају Обреновац: бомбастичним насловима плутају лешеви, људи умиру и сл... где се подигао цео народ помогао јуначки колико је могао док поплаве нису стале. Када се то све завршило људи су остали без кућа и у хаосу али су само појединци наставили да помажу Обреновчанима док се народ вратио свакодневним активностима јер медији више нису давали бомбастичне наслове. То је нажалост случај и са малом Тијаном: за неколико дана када медији буду престали да пишу сви ће заборавити и престати да причају о томе и да се врате стандардном животу и престаће да буду тако правдољубиви.

Али проблем друштва остаје, запитајте се ти зашто се пројавио у овом друштву монструм а не неки врхунски момак или девојка... Запитајте се пре него што линчујемо монструма, какво нам је друштво, како живимо, колико насиља има на улицама, колико је клинаца од 15 година који су спремни да без проблема закуцају нож човеку у срце због шала или пијане свађе, који се секу мачетама, где се девојчице од 15, 16 година баве проституцијом, диловање на сваком ћошку, где је уништен сваки појам културе живота и живљења... Запитајте се родитељи колико се посвећујете деци, и како их васпитавате, како клинци, поготово у Београду, Ново Саду, Нишу, итд. живе „пуним гасом“ па ће вам бити јасно да је овај монструм само један од... И најсвирепијим мучењем и убијањем овог монструма нећемо ништа постићи осим што ћемо руљу надражити крвљу да тражи следећег за линч, то треба да схвати и „министар полиције“, да се ово спречава сређивањем и уређивањем друштва а не на зло одговарати на злом.


Смртна казна – не!

Велика већина је скочила одмах и тражила увођење смртне казне... то није чудно после медијске кампање и ударање на емоције људи. Логично је да људи који нису правници не разумеју и не виде до чега ће довести увођење смртне казне, како би само задовољили своје страсти у овом случају. Прво: да ли сте спремни да судијама који процесе воде по 10 година, који су корумпирани и који нису у стању да по 10 година реше предмет међе два сељака дате у руке да одлучују о животу, и то не само овог монструма већ сутрадан можда и неког невиног човека. Да ли је ово друштво спремно да на себе прими крв за само једног невино осуђеног човека на смрт?

У оваквом систему диктатуре и тоталитаризма, замислите на које све деликте би била проширена смртна казна, да ли би се изненадили када би за рецимо удар на уставни поредак земље била прописана казна смрти и ко би одређивао шта је удар...

Оно много важније од тога да ли ће неко невин страдати је дух закона. Сваки закон има за циљ да обликује друштво, да ли мислите да би у једном „хришћанском“ друштву за какво себе сматрамо 2014 године било примерено убијати људе, и на зло одговарати осуђивањем на смрт и како би се друштво васпитавало на тим вредностима. Логично је да закон заштити друштво од оваквих монструма као што је овај и за то је предвиђено 40 година робије али ко је тај који сме да одузима живот другом бићу као највећу тековину цивилизације. Запамтите: увођењем смртне казне неће се судити само монструму Ђурићу или неком другом монструму...

Такође треба да знате да јавним убијањем Ђурића неће неки други болесник схватити како ће проћи и неће да уради неко зло, једноставно он је болестан и нема свест о томе ни шта ради ни шта га чега, то се решава сређивањем друштва. Исто тако, ако буде страдао неко невин а медији извештавали скочићемо сви да вичемо укините смртну казну страда невин човек... али тада је касно. Као Хришћанин учен сам да на зло одговарам молитвом или добрим - једино тако може да се уништи зло.


Нека Господ помене Тијану и нека јој подари вечни рајски мир. Вечнаја памјат!

Aутор: Немања Недељковић