Сарадња Русије и Турске у решавању сиријске кризе важна за ситуацију у читавом региону

10-01-2017 08:35:06 | | / vostok.rs |


Сарадња Русије и Турске у решавању сиријске кризе веома је важна за стабилизују ситуације у читавом региону, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.


„Наша сарадња са Русијом у Сирији показала је колико је она важна за стабилизацију ситуације у целом региону. Русија је наш кључни партнер у економији, туризму, грађевинарству, пољопривреди и другим гранама индустрије. Ми интензивно развијамо и јачамо наш однос не само у економији, већ и у политици… Дијалог Турске и Русије, укључујући и борбу против тероризма, веома помаже у позитивном решењу многих животних питања“, рекао је Чавушоглу обраћајући се амбасадорима у Анкари.

Истовремено турски министар је рекао да Анкара наставља да пружа „одлучну подршку територијалном интегритету Украјине и Грузије“ и не признаје придруживање Крима Русији. Раније је председник Русије Владимир Путин објавио да су потписана три документа. Први документ је потписан између сиријске власти и оружане опозиције о прекиду ватре на територији Сирије. Други документ представља пакет мера за контролу прекида ватре. Трећи документ је изјава о спремности за почетак мировних преговора за решење кризе у Сирији.

Савет безбедности УН једногласно је усвојио резолуцију коју су предложиле Русија и Турска за подршку договора о прекиду ватре у Сирији и одржавања преговора између Дамаска и опозиције. Сиријска војска и наоружане групе пристале су да прекину борбе на читавој територији Сирије у поноћ 30. децембра. Споразум се не односи на терористичке групе ДАЕШ и Нусра фронт.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут