Алијин син: Ердоган је и наш председник, Ердоган је вођа свих милијарду муслимана

12-08-2014 01:42:21 | | Факти, фото: Факти/ mojenovosti.com |

Победа Реџепа Тајипа Ердогана на председничким изборима у Турској представља победу свих муслимана на свету, рекао је у Бакир Изетбеговић, председавајући Председништва БиХ.

Како су јавиле агенције, он се у суботу из Високог директно видео-линком укључио у финални Ердоганов предизборни скуп, где се одржавала промоција књиге о Ердогану, у коју су се директно укључиле камере, назвавши Ердогана „нашим вођом” и тиме му директно дао подршку на изборима. Изетбеговић је у свом обраћању поручио да очекује од турског народа да Ердогану поклони најмање два мандата „за све што је учинио за оживљавање и јачање турске државе, као и за све муслимане, а најпре за Бошњаке у БиХ”.

„Вратили сте понос, дигнитет исламском народу. Зато овде у Високом сви стојимо пред тобом из поштовања према прворазредном муслиманском лидеру. Зато високо дигните заставе за нашег лидера, за нашег председника Тајипа Ердогана. Он носи нашу заставу, он носи наш понос, он носи заставу коју је носио покојни Алија Изетбеговић у крвавом босанскохерцеговачком рату”, рекао је Изетбеговић и додао да његова победа представља победу милијарду муслимана од Каира до БиХ.

Зато високо дигните заставе за нашег лидера, за нашег председника, поновио Изетбеговић.

За разлику од Изетбеговића, турски премијер је био умерен и у предизборном обраћању позвао Бошњаке на мир и суживот са Србима и Хрватима.

Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у парламенту БиХ, оценила је да су Изетбеговићеви ставови добро познати. Како је навела, такве изјаве показују да је БиХ немогућа држава јер бошњачки политичари виде БиХ као бошњачку земљу на штету друга два народа која у њој такође живе.

„Без обзира на то што то Изетбеговић користи у предизборне сврхе, сматрамо да је важније да је он тиме јасно послао поруку међународној заједници која је доскора здушно подржавала СДА”, нагласила је Мајкићева.

Мирослав Којић, посланик СДС-а у Народној скупштини РС, такође истиче да га такве изјаве не изненађују.

„То су само покушаји да себе направи некаквим националним јунаком и на Турској убере који политички поен пред наше изборе. Турска је довољно озбиљна да зна разликовати политичку кампању од политичке реалности”, рекао је Којић.