НАТО: Истражити околности учествовања Србског пука на прослави Дана Републике Српске

10-01-2017 11:39:07 | | / vostok.rs |


Командант НАТО штаба у Сарајеву, генерал Жизел Вилц, изјавила је да очекује да ће Министарство одбране у Сарајеву детаљно истражити учествовање припадника Србског пука у обележавању Дана Републике Српске.

Констатујући да је упозната да су припадници Србског пука присуствовали активностима у Бањалуци, она је изразила очекивање да ће Министарство одбране адекватно одговорити на исход истраге о том случају.

Два дана пред обележавање Дана Републике Српске из НАТО штаба је саопштено да Србски пук не сме учествовати у прослави Дана Републике Српске.




Такође је Министарство одбране државне заједнице саопштило да ће "установити под којим околностима и како је дошло до учешћа и постројавања припадника ОС БиХ", те да ће установити кроз ланац командовања и остале функционалне надлежности и о истом извијестити Председништво БиХ.

Припадници Србског пука су по наредби Младена Иванића дошли на Трг Крајине у Бањалуци, и одали почаст али нису учествовали у параде поводом Дана републике.

Такође је и амерички амбасадор у Сарајеву изјавила да ће се казнити они који прослављају Дан Републике Српске.

Међутим, нико из НАТО штаба и америчке амбасаде није саопштио због чега се меша у унутрашња питања Републике Српске као и то, одакле им право да се мешају у питања активности Србског пука. Такође, домаћи политичари нису реаговали нити осудили флагрантно мешање у унутрашње ствари Републике Српске од стране САД и НАТО-а