Инцко: Прослава Дан Републике Српске као прослава НДХ

10-01-2017 01:45:29 | | / vostok.rs |


Високи представик у државној заједници БиХ осудио је прославу Дана Републике Српске, и као стално до сада прети санкцијама Републици Србској и њеном руководству.

Поново је говорио о "прекорачењима црвене линије" Републике Српске, а недавно је запретио и војном интервенцијом против Републике Српске

"За међународну заједницу постоји само дејтонска Босна и Херцеговина и Република Србска која је добила свој легитимитет 21. новембра 1995. године у Дејтону. Ако бисмо почели славити празнике као што је 9. јануар, онда би се неки могли досетити и да се слави, рецимо, 10. април, дан када је основана Независна Држава Хрватска. Мислим да то никоме не пада на памет и да треба гледати према будућности, а не према прошлости", рекао је Инцко.

Како је рекао, ако се утврди да је током прославе Дана Републике Српске у Бањалуци дошло до кршења Устава и закона државне заједнице БиХ, треба да реагује Тужилаштво државне заједнице БиХ.

На питање да прокоментарише учествовање Србског пука на прослави Дана Републике Српске, он је рекао да је НАТО задужен за војне аспекте те да је сигуран да ће НАТО "размотрити овај случај".