Обама: Утицај наших ривала, Русије и Кине, не може да се пореди са нашим

11-01-2017 11:21:06 | | / vostok.rs |


Одлазећи председник САД Барак Обама одржао је опроштајни говор пред хиљадама својих присталица у Чикагу у којем је Русију и Кину оценио као ривалe САД иако је рекао да утицај Москве и Пекинга на међународној арени не може да се пореди са америчким.

„Утицај наших ривала, попут Русије и Кине, на међународној арени не може да се пореди са нашим. То ће тако и остати уколико не одустанемо од онога што смо свих ових година бранили и не претворимо се у још једну обичну велику земљу која малтретира своје мање комшије“, рекао је Обама.

Одлазећи амерички лидер је такође упозорио на могућност слабљења демократских вредности у САД и свету, а према његовим речима то може резултирати грађанским и међународним ратовима.

Поред тога, Обама је изјавио да светском поретку, који почива на идеји владавине права, прете фанатици попут исламских екстремиста и диктатора који се налазе на власти у многим земљама. Према његовом мишљењу, те претње представљају далеко већу опасност за САД него било какав минирани аутомобил или ракета. Одлазећи амерички председник је такође изразио уверење да ће терористичка организација ДАЕШ бити уништена.

„Нико ко прети Америци неће бити безбедан“, додао је он. Барак Обама ће функцију председника САД 20. јануара предати новоизабраном председнику Доналду Трампу.