Тилерсон: Русија данас представља опасност, заузела је Крим и подржава сиријске снаге

12-01-2017 08:55:23 | | / vostok.rs |


Кандидат за место државног секретара САД Рекс Тилерсон изјавио је да Русија у својим активностима не узима у обзир интересе САД.

„Док Русија тражи поштовање и значај на међународној сцени, њене недавне активности не узимају у обзир америчке интересе“, рекао је Тилерсон на саслушању у Одбору за спољне послове америчког Сената.

Тилерсон није рекао о каквим активностима се ради. Он је Русију поменуо у контексту „претњи у свету који се мења“. Сједињене Америчке Државе треба да имају искрен разговор са Русијом, сматра Тилерсон.

„Потребан нам је отворен и искрен дијалог са Русијом у вези са њеним амбицијама, да бисмо могли да исцртамо сопствени пут. Русија је упала у Украјину, заузела Крим и подржава сиријске снаге које брутално нарушавају законе рата. Наши НАТО савезници имају право да буду забринути опорављеном Русијом“, истакао је Тилерсон.

„Русија данас представља опасност, али није потпуно непредвидива у промовисању сопствених интереса. Русија је упала у Украјину, заузела Крим и подржава сиријске снаге које брутално нарушавају законе рата. Наши НАТО савезници имају право да буду забринути опорављеном Русијом. Једини начин на који је могуће признавање Крима је шири договор који поштује интересе украјинског народа. Без тога никада нећемо морати да признамо присаједињење Крима, нагласио је Тилерсон. Америка је требало Украјини да испоручи оружје Вашингтон је требало да помогне Кијеву у војном одговору када су становници Крима гласали да се припоје Русији", изјавио је Тилерсон.

„Ја бих препоручио да Украјина узме сву своју војну имовину коју има на располагању, постави је на источној граници и обезбеди ту имовину оружјем неопходним за одбрану“, рекао је Тилерсон.

Тилерсон је истакао да би он, такође, објавио да ће им Сједињене Државе „пружити обавештајне податке и да би или НАТО или САД обезбедили ваздушни надзор изнад границе како би контролисали сваки покрет“. Русија не полаже законско право на Крим, додао је он.

„Не, то је било заузимање територије која није њихова“, одговорио је Тилерсон на питање да ли сматра да Русија има законско право на Крим након што се Крим припојио Русији након референдума у марту 2014. године.

О Сирији

Наводне мете бомбардовања у Алепу од стране Русије и Сирије нарушавају међународни светски поредак, изјавио је Тилерсон у свом саслушању пред Сенатом. На питање „Да ли циљана кампања бомбардовања болница Русије и Сирије у Алепу, на пример, нарушавају овај међународни поредак“, Тилерсон је одговорио: „Да, то није прихватљиво понашање“.

Русија, Турска и Иран диктирају услове под којима се развијају догађаји у Сирији, изјавио је Тилерсон.

„Са оним где се данас налазимо, не можемо да учинимо ништа. Русија, Сирија, Турска и Иран диктирају услове на основу којих ће се развијати догађаји у Сирији. Без нашег учешћа“, истакао је Тилерсон. Раније је Тилерсон одбио да акције Русије у Сирији назове злочином.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут