Сенатски одбор САД подржао чланство Црне Горе у НАТО

12-01-2017 09:26:56 | | / vostok.rs |


Спољнополитички одбор новог сазива америчког Сената једногласно је синоћ одоборио ратификацију Протокола о приступању Црне Горе НАТО-у.

Одбор је за резолуцију, којом је подржано чланство Црне Горе, гласао убрзо након што је окончан деветосатни претрес за потврду кандидатуре Рекса Тилерсона за америчког државног секретара.

О документу би сада требало да се изјасни Сенат у пуном сазиву. Да би Протокол био ратификован, потребно је да за њега гласа двотрећинска већина од 100 сенатора.

"Драго ми је што је одбор обновио подршку Црној Гори да постане најновија чланица НАТО-а и надам се брзој акцији поводом ове резолуције пред пуним саставом Сената", навео је у саопштењу председавајући Спољнополитичког одбора, републикански сенатор Боб Коркер.

Како је саопштено из Одбора уочи синоћне седнице, могуће је да ће поново бити тражено да се протокол одобри једногласним пристанком на што су, у претходном сазиву Конгреса, примедбе имала двојица сенатора, републиканци Ренд Пол из Кентакија и Мајк Ли из Јуте.

Сенатор Ренд Пол није, присуствовао седници одбора која није била отворена за јавност. Ако Пол и Ли и даље буду имали примедбе, Сенат ће се о протоколу изјашњавати гласањем, у редовној процедури.