Русија, Кина и терористи угрожавају светски поредак - САД спремнe да делују

12-01-2017 09:08:05 | | / vostok.rs |


Пензионисани амерички генерал Џејмс Матис надимка "Бесни пас", којег је новоизабрани амерички председник Доналд Трамп изабрао за новог шефа Пентагона, данас је у сведочењу пред Одбором Сената за војску навео да руски председник Владимир Путин покушава да "разбије НАТО" и да Кина губи поверење својих суседа, те је наставио са конфронтацијом са Русијом.

Његово именовање за министра одбране захтева одрицање од оба дома и Сената, због савезног закона по којем припадници службе морају после службе чекати седам година пре него што могу обављати високе цивилне послове одбране.



Матис је предложен од стране бившег сенатора Сема Нана и Вилијама Коена, који је био секретар одбране за време Била Клинтона.

"Наше оружане снаге морају остати најбоље, најбоље опремљене и најспремнија сила на свету", рекао је Матис.

"Морамо такође прихватити наше међународне савезе и безбедносна партнерства. Историја је јасна: земље са јаким савезницима напредују, а без њих вену ".

"Моја парола ће бити сигурност у пружању заштите нашег народа и опстанак слободе", рекао је Матис.

САД не би требало да се покрећу војну силу као одговор на све бриге широм света, додао је он.

"Америка има два основна принципа. Један је застрашивање, а други је снага, који смо мање користили у последњих 20 година, а снага је инспирација", додао је Матис.

Русија и други непријатељи

Председник Одбора, сенатор Џон Мекејн, питао је Матиса за његово мишљење о томе колику претњу Русија представља.

"Светски поредак је под највећих нападима од Другог светског рата, од Русије, терористичких група, као и активности Кине у Јужном кинеском мору", рекао је Матис Мекејну, сложивши се са ратоборним Мекејном Русија покушава да разбије НАТО.

"Ја сам за ангажовање са Русијом, али такође морамо да признамо реалност онога што је Русија", рекао је сенатор Џек Рид Матису.

На питање Хеинриха да наведе главне претње по САД, Матис је рекао да "ће почети са Русијом," и наставити са агресивним државама и терористичким групама.

Сенатор Елизабет Ворен је подсетио Матиса да је једном рекао да Русија "покушава да створи сферу нестабилних држава дуж своје периферије" и навела га да о томе разговара са председником.

"Мислим да Америка има глобалну одговорности, и није у нашу корист да напустимо било које од подручја у свету", рекао је Матис сенатор Дану Суливану, који је подигао узбуну о повећаном руском присуству на Арктику.

Руски председник Владимир Путин је "изабрао да буде стратешки конкурент и противник у кључним областима", рекао је Матис сенатору Бил Нелсону.

"Имам веома скромна очекивања у вези сарадње са господином Путином."


Нелсон је питао Матиса о могућности да Трамп укине НАТО.


"Сенаторе, ако не бисмо имали НАТО данас, морали бисмо га створити. НАТО је од кључног значаја за наш национални интерес и безбедност САД ", рекао је Матис.

Восток
, РТ