Меркелова: Nе постоји гаранција вечности у односима са САД

13-01-2017 08:31:01 | | / vostok.rs |


Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је ЕУ да повећају ниво безбедносне и одбрамбене сарадње, јер не постоји гаранција вечности у односима са САД.

„Европа је суочена са растућим изазовима у оквиру својих граница, као и у оближњим областима, укључујући миграције, растуће терористичке претње, рат у Сирији, насиље у источној Украјини, као и сиромаштво и глад у Африци“, рекла је Меркелова студентима у Бриселу, након што је примила почасне докторате од универзитета Гент и Левен у Белгији.

Како преноси Ројтерс, она није директно поменула новоизабраног председника САД Доналда Трампа, али је очигледно да је мислила на Трампове речи током кампање да ће размотрити однос према НАТО-у. Она је додала и да Европа и ЕУ морају да науче да преузму више одговорности у свету у будућности.

„Немојмо се заваравати, са тачке гледишта неких наших традиционалних партнера, наших трансатлантских веза, не постоје гаранције за вечно блиску сарадњу са нама Европљанима. Морамо да наставимо да радимо на томе“, казала је немачка канцеларка. Меркелова је позвала чланице ЕУ да повећају вољу за компромисом поводом илегалних миграција, као и да убрзају напоре да се врате мигранти који су илегално у Европи, а којима је одбијен азил.

Танјуг