Конашенков: Хуманитарне организације не пружају помоћ становништву Алепа

14-01-2017 06:59:17 | | / vostok.rs |


Међународне хуманитарне организације не пружају реалну помоћ становништву Алепа, без обзира на то што је прошло месец дана од ослобађања града од милитаната, изјавио је званични представник Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков.

„Прошло је месец дана од ослобађања Алепа. Међутим, међународне хуманитарне организације нису пружиле реалну помоћ цивилном становништву“, навели су у Министарству одбране Русије.

Према речима Конашенкова, становници Алепа, ризикујући своје животе, враћају се у своје домове и често самостално врше деминирање заосталих експлозивних направа.

„Изненађује да након периода превелике пажње усмерене према Алепу од стране међународних организација, које се баве хуманитарним деминирањем, након месец дана не стижу иницијативе о пружању помоћи становницима града. Да ли у служби УН за питања деминирања и женевском међународном центру за хуманитарна деминирања знају да у Алепу средином децембра може да се ради без ризика за живот и да су сви прилази у град апсолутно слободни и безбедни? Несумњиво, знају“, изјавио је генерал.

Он је навео да о томе знају и представници Уницефа и Управе за координацију хуманитарном делатношћу. Главну помоћ становници Алепа настављају да добијају од руског Центра за мирење зараћених страна, Међународног комитета Црвеног крста и сиријског друштва Црвеног Полумесеца. Цивилима се редовно допремају лекови, храна, вода, хигијенски производи и топла одећа и пружа им се медицинска помоћ.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут