Патрушев: У НАТО се силом увлаче БиХ, Македонија, Црна Гора

15-01-2017 07:09:53 | | / vostok.rs |


Секретар Савета безбедност Русије Николај Патрушев сматра да је поствљен сталан курс за даље проширење НАТО-а, у који се силом увлаче Црна Гора, Македонија и БиХ, а наставља се и распоређивање елемената глобалног система противракетне одбране САД у Европи.

Он је истакао да курс америчког предједника Барака Обаме не само што је одбацио руско-америчке односе далеко уназад, већ је умногоме дефинисао правац сарадње Русије са НАТО-ом и ЕУ у посљедњих неколико година и да се то не завршава само антируском реториком.

„Консолидовани напори Запада, између осталог, усмерени су на подривање процеса интеграције уз учешће наше земље, девалвацију идеје `руског свeта` у целини, што угрожава безбедност не само Русије, већ и једног броја земаља“, рекао је Патрушев за „Руску газету“.

Патрушев је навео да се са избором Доналда Трампа за председника САД не може говорити о фундаменталним променама у руско-америчким односима. „Не гајимо илузије о скором слабљењу мера стратешког одвраћања Русије“, додао је он.

Он је рекао да је Русија спремна за рад са САД на обнови сарадње на основу равноправности и узајамног поштовања, као и да очекује да ће 2017. године Русија успети да успостави конструктивне контакте са САД у борби против међународног тероризма.

Према његовим речима, одређени простор за конструктивну сарадњу са САД отвара се у области борбе против тероризма, информационе безбедности и у неким другим областима.
Патрушев сматра да је Русија допринела доношењу важних резолуција усмерених на борбу против групе такозване Исламске државе и других терористичких организација, као и финансирање тероризма.

Срна, Искра