Косачов: Укидање санкција није стратешки циљ Русије

16-01-2017 08:49:20 | | / vostok.rs |


Укидање санкција Русији није стратешки циљ због којег би требало жртвовати било шта у сфери безбедности, изјавио је председник Међународног комитета Савета Федерације Русије Константин Косачов.

„Русија на санкције гледа као на глупо наслеђе одлазеће администрације Беле куће, са којим би се требало опростити заједно са одласком старог председника“, рекао је он.

Косачов је такође оценио да не би требало придавати велики значај речима новоизабраног председника Доналда Трампа о смањењу нуклеарног наоружања у замену за укидање антируских санкција, будући да није у питању званичан став земље.

Истовремено, руски сенатор Олег Морозов је рекао да је Русија ипак спремна за преговоре, будући да се Москва никада није ни залагала за трку у нуклеарном наоружању.

„Смањење нуклеарног потенцијала није услов за укидање санкција, већ је о тим темама могуће разговарати паралелно, уколико то предложи Америка“, рекао је он. Морозов је такође истакао да Русија никада неће правити никакве уступке када је у питању укидање санкција.

Претходно је новоизабрани амерички председник Доналд Трамп изјавио да ће понудити укидање санкција Русији у замену за споразум о смањењу нуклеарног оружја. Трамп је, у интервјуу за лондонски Тајмс, рекао да жели да се арсенал нуклеарног оружја двеју највећих нуклеарних сила на свету — САД и Русије — значајно смањи.

„Русија је под санкцијама. Хајде да видимо да ли можемо да направимо неке добре споразуме с Русијом. Прво, мислим да нуклеарно оружје треба значајно да се смањи“, рекао је Трамп. Он је, такође, критиковао Русију због интервенције у Сирији, рекавши да је то „веома лоша ствар која је довела до ужасне хуманитарне ситуације“, пренео је Ројтерс.