У Москви међупалестински разговори о обнови националног јединства

16-01-2017 09:03:17 | | / vostok.rs |


Учесници међупалестинског састанка у Москви разговараће о детаљима споразума постигнутим на конференцији у Бејруту, рекао је заменик генералног секретара Демократског фронта за ослобођење Палестине Каис Абдул Карим.

Састанак одбора за припрему Националне палестинске конференцији одржан је 10. и 11. јануара у Бејруту. На њему су први пут учествовали партија Исламски џихад и покрет Хамас.

„Позив на састанак у Москви послат је пре него што је донета одлука да се сазове припремни одбор у Бејруту. Све стране су га прихватиле и сматрају да је то позитивна иницијатива наше руске браће… Овај састанак ће омогућити да се превазиђу тешкоће које стоје на путу националног помирења… Дошли смо у Москву са оним што смо постигли у Бејруту, а то су веома важне ствари. У Москви ћемо током дијалога разматрати детаље споразума постигнутих у ​​Бејруту и ​​разговарати о другим проблемима, посебно у политичкој сфери“, рекао је Абдул Карим.

Демократски фронт је део Палестинске ослободилачке организације. Абдул Карим је рекао да су учесници састанка у Бејруту разговарали о могућностима одржавања избора у Палестини.

„Ови избори треба да буду одржани на основу апсолутне пропорционалне заступљености — свака страна добиће одређену улогу у процесу одлучивања у зависности од тога каква је њена тежина у палестинском друштву“, истакао је он.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је раније да ће од 15. до 17. јануара у Москви на Институту за оријенталне студије РАН бити одржани неформални међупалестински разговори о обнови националног јединства. Раније је научни директор Института Виталиј Наумкин саопштио да ће на преговоре доћи представници осам палестинских фронтова. Претходни овакав састанак под покровитељством Института за оријенталне студије одржан је у Москви 2011. године.