Затворени Музеј Ленгли у Вирџинији чува копију „Доктора Живага“ у издању ЦИА

14-08-2014 01:34:46 | | / mojenovosti.com |

У затвореном музеју Ленгли, држава Вирџинија, САД, представљен је доказ о умешаности ЦИЕ у превод и издавање романа „Доктор Живаго„ Бориса Пастернака.

Агенција Федералне Владе САД поверилa је Оливијеу Ноксиу, дописнику онлајн реусра Yahoo. да слободно располаже слајдовима експоната музеја. На једном од слајдова је снимљена књига коју је у Француској 1959. г. објавио париски издавач „Светско издавачко друштво „ (Societe d'Edition et d'Impression Mondial).

На дну слајда стоји запис:

“Копија оригиналног издања на руском језику „Доктора Живаго“, коју је тајно објавила ЦИА“.

На предњој корици књиге је назив романа на руском језику, док је на задњој страни корица дата информација да је дело штампала у Француској америчка обавештајна служаба, ЦИА.

После тог издања, током дужег временског периода у континуитету је обелодањиван не мали број информација о умешаности Централне Федералне Аенције САД у издавање „Доктора Живага„ што је свакако допринело да роман добије Нобелову награду за књижевност.

Међутим, ЦИА никад није потврдила своју умешанпст у објављивање „Доктора Живага. “

Подсетимо да је пре четири године приликом обележавања 120. годишњице Пастернаковог рођења дописник Руске телегарфске информативне агенције позивајући се на закон о слободној досптупости информацијама од јавног заначаја затражио од ЦИЕ и Федералног бироа САД приступ архивама које се односе на аутора „Доктора Живага“. Као одговр су му пружили на увид копије различитих докуменате о овом предмету, али о томе да је Пастернаков роман тајно публиковла сама управа ЦИЕ, што је сада потврђено, у тим материјалима стављеним тада на увид руском нвинару, није било ни једне речи.

Оливије Нокса, који је одавно радио у новинарском пулу при Белој кући, наједном је добио позив у Ленгли, у затворени приватни музеј ЦИЕ, где је снимио репортажу и зближио се са сарадником Тони Хајлијем који одговара за чуавање архива.

За време своје посете музеју Ленгли новинар је посебну пажњу обратио таквим експонатима као што је „Аутомат Осаме бен Ладена„.


Бранко Ракочевић