Круг дефлације се шири и на Шпанију

14-08-2014 06:03:48 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

У Шпанији је прошлог мјесеца евидентиран најоштрији пад потрошачких цијена у готово пет година, у вријеме када еврозона покушава да одбаци пријетњу дефлације.

У економији која биљежи незапосленост од 24 одсто, потрошачке цијене су у јулу пале више него што се очекивало, 0,4 одсто на годишњем нивоу, наводи шпански Завод за статистику, а преноси агенција Франс прес.

Јулски пад цијена најоштрији је од октобра 2009, а у јуну је четврта по величини привреда еврозоне имала нулту инфлацију. Укупне цијене снижене су због појефтињења забавног садржаја, струје, цигарета, хране и безалкохолних пића, наводе статистичари.

На мјесечном нивоу, цијене су у јулу пале 1,5 одсто. Подаци о инфлацији разлог су за забринутост шпанских законодаваца, који покушавају да очувају постепени привредни опоравак, након што се Шпанија средином прошле године извукла из дуготрајне рецесије.

Инфлација је неуобичајено ниска у 18-чланој еврозони, што подстиче забринутост да ће регион потонути у дефлацију, односно пад цијена, који кочи економску активност и доводи до пада запослености. Иако пад цијена звучи као добра вијест за потрошаче, дефлација може покренути зачарани вртлог одлагања куповине, што гуши тражњу и приморава компаније да отпуштају раднике.