Украјина неће платити гас Русији до окончања арбитраже

18-01-2017 05:19:55 | | / vostok.rs |


„Нафтогас Украјине“ је саопштио да не намерава да плати рачун „Гаспрома“, у износу од 5,3 милијарде долара, до одлуке Стокхолмског арбитражног суда, за гас који украјинска компанија није искористила у периоду од другог до четвртог квартала 2016. године према услову „узми или плати“.

„Гаспром“ и „Нафтогас Украјине“ се суде у Стокхолмском арбитражном суду од јуна 2014. године. Предмет потраживања су уговори за испоруку гаса из Русије у Украјину и транзит гаса кроз Украјину од 2009. године. Највећи део потраживања „Гаспромa“ од „Нафтогаса“ је за казне према правилу „узми или плати“.

„Нафтогас“ тражи од „Гаспрома“ ретроактивну промену цене, надокнаду преплате за неревидиране цене и транзитне таксе и компанија тражи од руског испоручиоца укидање забране за препродају горива. „Нафтогас“ је дужан да годишње плаћа минималну годишњу количину гаса под условима „узми или плати“ према уговору из 2009. године. У првом кварталу 2016. године тај услов није примењиван, јер је на снази био зимски гасни пакет.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут