Украјина дозволила страним трупама да изводе војне вежбе на територији земље

19-01-2017 10:57:41 | | / vostok.rs |


Украјинска рада усвојила је закон којим се страним трупама дозвољава да изводе војне вежбе на територији Украјине током 2017. године.

За одлуку коју је Рада донела гласало је 236 посланика, а неопходни минимум био је 226 гласова.

Раније је председник Украјине Петро Порошенко затражио од парламента да одобри његову одлуку о дозволи присуства на територији Украјине јединица страних трупа за учествовање у војним вежбама 2017. године. Конкретно, говори се о овогодишњем одржавању украјинско-америчких војних вежби „Морски поветарац“ и „Брзи трозубац“.

Према овом документу, у оквиру мултинационалних војних вежби предлаже се да се дозволи улазак војних трупа САД, других држава-чланица НАТО-а и земаља-учесница програма „Партнерство за мир“ (до три хиљаде војника са оружјем и војном опремом, до шест авиона и хеликоптера) на 365 дана у периоду јануар-децембар 2017.

Према украјинском закону, на територији земље забрањен је рад било каквих оружаних формација који нису предвиђене законом. Такође, у Украјини није дозвољено стационирање страних војних база, тако да сваки долазак страних трупа на територију земље мора да буде одобрен посебним законом председника.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут