Медведев: Обамина администрација разрушила односе САД и Русије

19-01-2017 10:23:59 | | © Ekaterina Shtukina / Reuters/ vostok.rs |


Премијер Русије Дмитриј Медведев сматра крајње противречним резултате рада администрације 44. председника САД Барака Обаме, чије се ингеренције на месту шефа државе завршавају 20. јануара.

Према речима руског премијера, Обамина администрација разрушила је односе САД и Русије, и то је њена главна спољнополитичка грешка која заувек остаје у историји.

„Завршила је администрација председника САД Барака Обаме свој рад… На крају другог рока администрације председника Обаме руско-амерички односи су потпуно деградирани. Свима је познато да су се САД увек трудиле да ’управљају‘ практично свим светским процесима, дрско се мешале у унутрашње ствари разних држава, водиле истовремено неколико ратова на туђим територијама“, написао је Медведев на својој страници на Фејсбуку.

Администрација председника САД је требала да узме у обзир то да Русија није „банана република“ и да је притисак на њу недопустив.

„Администрација се показала потпуно кратковидом у тако важном и компликованом питању као што су односи са Русијом. Постојала је нада да ће се она понашати паметније, мудрије и одговорније, чак уз постојање различитих оцена комликованих међународних процеса и уз различите приступе по кључним одлукама“, написао је Медведев.

Он је навео да су последице америчке авантуре у Ираку, Украјини и Сирији видљиве и данас — од уништења политичких система до рата.

„Њихове последице видимо још увек: од потпуног уништења политичких система у тим земљама до рата, чије жртве су постале десетине хиљада људи“, написао је руски премијер и додао: „Објашњење оваквих акција је увек било исто: интереси САД. Објашњење које је потпуно разумљиво у самој Америци, иако оно не изгледа толико неспорно у другим земљама“, написао је он.

Премијер је навео да економске санкције Вашингтона против Москве ништа нису дале, осим „смешних“ персоналних ограничења „нико их није ни приметио“.

Шеф руске Владе је изјавио да Русија не зна како ће нова админстрција америчког председника Доналда Трампа градити односе са њом, али се нада да ће превагнути разум.