Песков: Антируске изјаве кандидата за кабинет Трампа последица утицаја окружења

20-01-2017 10:04:36 | | / vostok.rs |


Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да ни Влада Русије ни Кремљ немају везе са сајбер нападима на ресурсе америчких политичких организација, уколико су се они заиста и догодили.

„Не постоје никакве активности. Ни Влада Русије, ни Кремљ, ни Путин лично, ни војна обавештајна служба не стоје иза тих напада. Уколико су се они заиста и догодили“, изјавио је Песков у интервјуу за Би-Би-Си.

Он је такође истакао да се против дигиталних система Русије изврши стотине и хиљаде напада, између осталог и из САД, Немачке и Велике Британије. Међутим, руске власти не сматрају да ти напади имају везе са владама тих земаља.

Истовремено, Песков је нагласио да је могуће да неке безбедносне службе стоје иза врло озбиљних напада на банке и сајтове руских власти.

Раније је Песков изјавио да је сајт Кремља стално изложен хакерским нападима. Напади се, између осталог, врше и из Европе, САД, Канаде и Кине. Он је додао да би било смешно и неразумно званично оптуживати те земље.

Песков је током интервјуа поново негирао оптужбе да је један од главних организатора кампање за утицање на исход председничких избора у САД.

„За мене је велика част што верују да сам толико изнад. Али нисам толико значајан у сајбер области. Тако да то није истина“, коментарисао је Песков изјаву да га називају једним од главних организатора кампање за вршење утицаја на исход председничких избора у САД.

Путин и Трамп

Портпарол Кремља изјавио је да за сада не може да потврди консултације тимова Владимира Путина и Доналда Трампа о сарадњи две земље након инаугурације новог америчког лидера.

Раније је политички аналитичар близак Републиканској партији, председник „Центра за национални интерес“, Дмитриј Сајмс, изјавио да су Путинов и Трампов тим претходног дана завршили прве „прелиминарне консултације о томе како да се спроведу фундаментални разговори након инаугурације“, при чему је америчка стране истакла да су они прошли позитивно.

„За сада не могу то да потврдим“, одговорио је Песков на питање да ли може да потврди да су такве консултације заправо одржане.

О антируској реторици у Трамповом кабинету

Портпарол Кремља Дмитриј Песков објаснио је да су антируске изјаве кандидата за високе позиције у будућем кабинету Доналда Трампа последица утицаја сопственог окружења, истакавши да их Кремљ схвата.

Новинари Би-Би-Сија су питали Пескова да прокоментарише изјаве о руској претњи које су истакли кандидати за челна места Стејт департмента, ЦИА и Пентагона.

„Човек не може да живи и да се развија као личност у одређеној средини и да изненада дође до другачијег закључка. Човек је дете свог окружења, а окружење у САД је тренутно веома непријатељски расположено према Русији, тако да разумемо те изјаве“, нагласио је Песков.