Лавров: Координатори састанка о Сирији у Астани не намећу никакве сценарије учесницима

21-01-2017 08:51:55 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са министром спољних послова Казахстана Кајратом Абдрахмановим објаснио је зашто је Астана изабрана за платформу разговора о Сирији.

„Од самог почетка напора за решавање сиријске кризе Казахстан је тежио да допринесе њиховом успеху“, истакао је Лавров.

Координатори састанка о Сирији у Астани не намећу никакве сценарије непосредним учесницима преговора, изјавио је Лавров.

„Што се тиче очекиваних резултата преговора у Астани, очекујемо да ће то, као прво, ојачати везу наоружане опозиције са међусиријским преговарачким процесом. Али о чему ће конкретно да се договоре влада и опозиција ја сада нећу да нагађам, ми ништа не намећемо“, рекао је Лавров одговарајући на захтев да прокоментарише очекивања од заказаног састанка о Сирији.

Руски министар је истакао да је неопходно створити услове за директне преговоре између власти САР и наоружане опозиције.

„Наш задатак је да заједно са Турцима и Иранцима и, наравно, пријатељима из Казахстана и представницима УН и, надамо се да ће администрација Доналда Трампа такође моћи да делегира стручњака за Блиски исток, с обзиром да Русија и САД ко-председавају међународном групом за подршку Сирији, створимо услове за директне преговоре између власти и наоружане опозиције. Већ сам састанак је велики успех, јер до сада није било директних преговора између власти и опозиције“, додао је Лавров.

Лавров је назвао варварством уништавање споменика у Палмири од стране припадника терористичке групе ДАЕШ.

Раније су медији јавили да су терористи ДАЕШ-а уништили светски познат антички Тетрапилон у Палмири. Споменик се састојао од четири масивне камене основе на којима је постављено 16 високих стубова са платформама одозго.

„Видео сам извештаје да су срушили римски театар. Не знам да ли су истинити. Шта рећи, варвари су варвари. Та идеологија и пракса апсолутно су неприхватљиви за савремену цивилизацију“, истакао је Лавров.

О рату са споменицима совјетским војницима у ЕУ

Русија је забринута због „безобзирног рата“ са споменицима војницима Црвене армије у земљама Европске уније, изјавио је Лавров.

Он је истакао да се сада у многим државама, укључујући и оне које себе називају напредним демократијама, дешава „рехабилитација нацизма и величање активности нациста и њихових сарадника, као и преправљање историје из себичних краткорочних циљева“.

„Посебно забрињава безобзирни рат са споменицима, током које се у неким земљама ЕУ уништавају и скрнаве споменици војницима Црвене армије који су дали своје животе за ослобођење затвореника из концентрационих логора, за спас Европе од фашизма“, истакао је Лавров.

Он је додао да су такви поступци не само „дубоко неморални“, већ и у супротности са Повељом УН и другим међународним документима.

Раније су непознати починиоци оскрнавили споменик совјетским војницима-ослободиоцима а Тргу Шварценбергплац у Бечу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут