Бела кућа објавила део планова нове америчке администрације

21-01-2017 09:44:07 | | / vostok.rs |


Нови амерички председник Доналд Трамп ушао је у Белу кућу након полагања заклетве и инаугурацијске параде. Бела кућа објавила је планове нове администрације.

Нови амерички председник САД Доналд Трамп жели да повећа америчке одбрамбене антиракетне капацитете наспрам балистичких претњи из Северне Кореје и Ирана, наговештава се у новом документу из Беле куће.

„Развићемо савремен антиракетни систем да се штитимо од ракетних напада земаља као што су Иран и Северна Кореја“, наводи Бела кућа на новој уводној страници на свом интернет сајту под насловом „Америка пре свега“.

Такође се обећава да ће „поново бити изграђена америчка војска“ и да ће бити преокренут тренд смањења броја америчких војних авиона и бродова последњих деценија.

„Не можемо дозволити другим земљама да надмаше наше војне капацитете“, наводи се у документу који је објавила нова америчка администрација.

Иако немају потпуни антиракетни штит о којем је сањао бивши републикански председник Роналд Реган (1981-1989), САД већ имају систем који може да пресретне балистичке интерконтиненталне ракете, наводи агенција „Франс прес“.

САД имају око четрдесет ракета за пресретање постављених у базама у Аљасци и Калифорнији, које су већ у теорији способне да пресретну севернокорејске балистичке ракете.

Према оцени Лорена Томсона, америчког стручњака за наоружање, председник Трамп вероватно жели да модернизује технологију тих система и да повећа број ракета.

Бивши председник Барак Обама, који је данас отишао са власти после два мандата, већ је повећао број тих пресретача којих треба да буде 44 до краја године.

САД страхују да Северна Кореја не произведе интерконтиненталне ракете са нуклеарним бојевим главама које могу да погоде њену територију. Севернокорејске власти су оствариле знатан напредак на том плану од доласка на власт Ким Џонг Уна 2011. године, и Пјонгјанг припрема пробе нових ракета.

Са друге стране, Иран је последњих година снажно развијао свој програм балистичких ракета и спровео више ракетних проба, укључујући и ракета домета од 2.000 километара.

Према документу на веб-сајту Беле куће, председник Трамп такође жели да развије америчке капацитете у области сајбер ратовања.

„Биће нам приоритет да развијемо дефанзивне и офанзивне капацитете у оквиру ’сајбер команде‘, америчке команде која окупља сајбер стручњаке у Пентагону“, наводи се у документу.

Против екстремистичке организације ДАЕШ и других радикалних исламистичких терористичких група, Трамп обећава да ће водити „агресивне операције са коалицијом“ и да ће се ангажовати у „сајбер рату“ против џихадиста, да би се супротставио њиховој регрутацији и њиховој пропаганди.

Трампова администрација је након инаугурације осудила „антиполицијску атмосферу“ у САД и у саопштењу је позвала на повећање броја снага безбедности и делотворнију полицију.

„Опасна антиполицијска атмосфера у Америци је погрешна. Трампова администрација ће јој стати на крај“, објављено је на службеној страници Беле куће након преузимања дужности новог председника.

Додаје се како је Трамп и даље предан изградњи зида на граници са Мексиком како би се зауставила имиграција.

Танјуг