Пекосв: Немогуће повлачење ракета из Калињинграда док су ракете НАТО-а у Европи

21-01-2017 04:02:25 | | / vostok.rs |


Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је у интервјуу за Би-Би-Си да је немогуће да ракете буду повучене из руског Калињинграда све док су ракете НАТО-а у Европи.

„Не можемо једноставно да склонимо ракете из Калињинграда ако не знамо да ли ће планови за стварање антируског ракетног система бити укинут у Европи“, нагласио је Песков.

Допремање ракетних система „Искандер М“ и С-400 у Калињинградску област није ништа друго до одговор Русије на размештање америчког система ПРО у Европи. Москва је више пута упозоравала НАТО да ће адекватно одговорити на такве потезе Алијансе.

Званични представник Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков изјавио је да праву претњу по безбедност не представља Русија, већ нагомилавање оружја у Европи и војника „неевропског“ порекла, и подсетио је на изградњу противракетне одбране САД у Пољској и Румунији.

Смањење нуклеарног оружја

Повезивање питања америчких санкција против Русије и нуклеарног разоружавања је мало вероватно са стручног аспекта, рекао је Песков.

У свом првом интервјуу након што је изабран за председника САД, Доналд Трамп је рекао да ће приоритети спољне политике бити борба против ДАЕШ-а и преговори са Русијом о разоружању. Што се тиче ублажавање санкција Русији, Трамп је рекао да би оне могле да буду повезане са закључивање билатералног споразума о смањењу нуклеарног оружја.

„Нуклеарно разоружање је заштитни концепт, али се састоји од великог броја нијанси… Оно не може да буде несразмерно. Састав нуклеарне компоненте у САД и код нас је различит. И зато су неки симетрични резови потпуно неприхватљиви и неприкладни“, истакао је Песков.

О споразумима са САД

Портпарол Кремља рекао је да Русија и Сједињене Америчке Државе треба да успоставе сарадњу по сиријском питању.

„За Сирију није потребан договор, већ је потребна сарадња“, рекао је Песков одговарајући на питање у којим сиријским или украјинским питањима је могуће склопити руско-амерички споразум.

Потпредседник САД Џо Бајден и председник Украјине Петро Порошенко

Нове америчке власти би могле ускоро да покажу да ли њихов став о ситуацији у Украјини може да доприносе решењу тог питања, изјавио је Песков.

„То ће зависити од става ’нових‘ Американаца, јер су ’стари‘ Американци, уместо да се припреме за инаугурацију свог следећег председника, отишли у Кијев. Кочија ће се ускоро претворити у бундеву“, рекао је он, говорећи о посети бившег потпредседника САД Џозефа Бајдена Кијеву.

О Сноуденовом изручењу

Питање изручења бившег службеника америчке обавештајне службе Едварда Сноудена у САД могу да реше само руски миграциони органи или лично председник Владимир Путин, рекао је Песков.

„Ту одлуку могу да донесу или наши миграционих органи или председник Путин… Сноуден није играчка која може да се поклони, он је човек“, истакао је Песков одговарајући на питање да ли руске власти намеравају да изруче Сноудена.

Он је нагласио да би Сноуден, уколико се врати у САД, могао да се суочи са смртном казном, јер су Сједињене Америчке Државе једна од ретких земаља у свету где још увек постоји та казнена мера.

Став Ирана компликује процес учешћа САД у Астани


Став Ирана као важног играча у решењу сиријског питања компликује могућност учешћа америчке администрације на састанку о Сирији у Астани, изјавио је Песков.

Састанак у Астани уз учешће јединствене делегације оружане опозиције Сирије и владиних представника заказан је за 23. јануар. На састанак су позвани представници администрације председника САД Доналда Трампа и Уједињених нација.

„Поздравили бисмо учешће САД. Ситуација је веома компликована. Ту је Иран као главни играч у сиријском питању, а Иранци не одобравају САД. Ово је веома сложено питање за веома опрезну игру“, истакао је Песков.